Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
07.11.2020 12:05

Stanovisko ÚMS k návrhom EK na prepracovanie energeticko-klimatického plánu SR


Únia miest Slovenska - logo


Únia miest Slovenska podporuje apel expertov a environmentalistov, ktorí žiadajú prepracovať súčasný energeticko-klimatický plán.


Ten Európska komisia označila za neaktuálny a vyčíta mu nedostatky v takmer všetkých oblastiach. To, ako bude tento strategický dokument vyzerať, otvára možnosť definovania novej, dlhodobej vízie a následne stratégie, ktorej opatrenia umožnia efektívne čerpať aj budúce zdroje z európskych fondov.

Únia miest Slovenska sa dlhodobo venuje, okrem poskytovania služieb členským mestám, trom hlavným témam: pokračovanie v decentralizácii Slovenska, potrebe zmeny financovania miest a riešeniu vplyvov klimatickej zmeny a krízy v území. Sme presvedčení, že uvedené témy spolu úzko súvisia a bez zásadných zmien v týchto oblastiach sa nepodarí využiť potenciál našich miest a obcí v prospech zvyšovania konkurencieschopnosti Slovenska a zlepšovania kvality života obyvateľov.

Klimatológovia upozorňujú, že, podľa správy OSN o znižovaní emisií, je práve nasledujúca dekáda kľúčová pre riešenie vplyvov klimatickej zmeny a krízy. Nevyhnutné preto bude podniknúť ambiciózne zmeny vo všetkých oblastiach, či už v energetike, priemysle, v doprave, ako aj v oblasti znižovania energetickej náročnosti budov.

Únia miest Slovenska je presvedčená, že nová vízia a stratégia by mala obsahovať, okrem celoštátnych cieľov a opatrení, aj kľúčový regionálny rozmer. Každý z prirodzených regiónov Slovenska má inú hospodársky základňu, iný ľudský, výrobný aj prírodný potenciál a preto inak prispieva ku klimatickej zmene a potrebuje rozdielne riešiť spravované územie. Regionálnym rozmerom umožníme lepšie definovať nielen druh konkrétnych opatrení, ale aj naliehavosť riešenia problémov. Regionálna dimenzia opatrení zároveň umožní kvalitnejšiu prípravu plánov hospodárskeho a sociálneho rozvoja miest a mestských regiónov tak, aby v maximálnej miere prispievali k naplneniu celoslovenských cieľov.

Autor: (ts - Mgr. Daniela Piršelová, hovorca ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2020
Ako bude vyzerať Strategický plán SR pre investície z eurofondov 2021-2027?
Rezort výstavby, regionálneho rozvoja a informatizácie predstavil návrh čerpania eurofondov v novom programovom období 2021-2027 prostredníctvom Strategického investičného plánu Slovenska alebo v ktorom sa má investovať takmer 13 mld. eur z eurofondov.
viac
15.06.2021
Plán obnovy nie je dar - kľúčové je pripraviť sa na jeho implementáciu v praxi
Po dokončení Plánu obnovy a odolnosti Slovenska, ktorý aktuálne posudzuje Európska komisia, čaká krajinu ešte náročnejšia časť - dobre sa pripraviť na jeho implementáciu v praxi a to kvalitným Zákonom o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti a nastavením efektívnej implementačnej štruktúry.
viac
14.07.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska k aktuálnej očkovacej stratégii
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta rozšírenie dostupnosti očkovania otvorením možnosti očkovania aj nezaregistrovaným občanom a aj zvýšením počtu mobilných očkovacích tímov.
viac
12.11.2022
MŽP SR svoju nečinnosť zakrýva manipuláciou
Únia miest Slovenska sa obrátila na predsedu vlády SR a oslovuje aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %