Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
09.08.2021 03:35

Stanovisko ÚVZ SR k zverejneným informáciám o kvalite pitnej vody


Ilustračná snímka.


Nakoľko sa na internete v júli 2021 objavili neobjektívne a zavádzajúce informácie o pitnej vode z vodovodu, Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky sa rozhodol niektoré z tvrdení uviesť na pravú mieru.


Pitná voda z verejných vodovodov na Slovensku je zdravotne bezpečná, nakoľko podlieha pravidelnej kontrole a spĺňa prísne limity ukazovateľov, ktoré sú určené nielen národnými, ale aj európskymi predpismi. Tie sú založené na medicínskych dôkazoch a vychádzajú z hodnotenia zdravotných rizík pri celoživotnom príjme pitnej vody. Pitná voda je zároveň prirodzeným zdrojom minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré sú pre človeka prospešné. Hromadné zásobovanie pitnou vodou z verejných vodovodov zabezpečované odborne spôsobilými osobami je zároveň považované za najbezpečnejší spôsob dodávky vody aj podľa Svetovej zdravotníckej organizácie. Pitná voda z vodovodu je teda vhodná na každodennú konzumáciu a mala by byť základnou zložkou pitného režimu každého človeka.

Podrobnosti a stanovisko ÚVZ SR k zavádzajúcim informáciám nájdete TU

Autor: (ÚVZ SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2021
Kvalita podzemných zdrojov pitnej vody nie je kontorlovaná dostatočne
Nedostatočná kontrola kvality podzemných zdrojov pitnej vody ohrozuje zdravie obyvateľov. Štátne orgány v pôsobnosti rezortu životného prostredia, zodpovedné za monitoring kvality vodných zdrojov, nemajú dostatočné a presné informácie.
viac
15.07.2021
Akčný plán Národnej stratégie kybernetickej bezpečnosti
Vláda v stredu schválila návrh Akčného plánu realizácie Národnej stratégie kybernetickej bezpečnosti na roky 2021 až 2025.
viac
28.07.2021
Na vidieku nezáleží! Podpora rozvoja vidieka klesla na kritickú hranicu
Navýšenie spolufinancovania podpory pre rozvoj vidieka o 285 miliónov eur, ktoré 21. júla spoločne ohlásili Ministerstvo financií SR a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR považuje Národná sieť miestnych akčných skupín (NS MAS) SR za nedostatočné.
viac
02.09.2021
Únia miest zorganizovala stretnutie s ÚVZ SR
Únia miest Slovenska (ÚMS) iniciatívne zorganizovala pre svoje členské mestá online stretnutie s ÚVZ SR za prítomnosti hlavného hygienika SR Jána Mikasa a jeho odborných zástupcov. ÚMS považuje za správne a zodpovedné reagovať na silnejúcu tretiu vlnu pandémie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %