Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.04.2020 08:10

Štát začne od piatka s testovaním marginalizovaných rómskych komunít


Ilustračná snímka: (Pixabay.com).


Štát bude s pomocou vojenských lekárov od piatka (3. 4.) masívne testovať obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít na možnú prítomnosť infekcie SARS-CoV-2. Na stredajšom brífingu to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič.


Cieľom je podľa Matoviča zistiť skutočný stav a zabrániť nekontrolovateľnému šíreniu nového koronavírusu v lokalitách s marginalizovanými rómskymi komunitami.      

Expert OĽaNO na rómsku problematiku a člen ústredného krízového štábu Peter Pollák uviedol, že podľa informácií a zistení terénnych pracovníkov a príslušníkov miestnych občianskych poriadkových služieb, sa do osád vrátilo zo zahraničia nekontrolovane približne 1500 ľudí. „Cielene budeme chcieť testovať práve týchto navrátilcov,” uviedol. Doplnil, že v prvej fáze pôjde o 33 vytypovaných lokalít. V piatok sa začne v lokalitách Kecerovce, Jarovnice, Trebišov a Markušovce. Následne budú medzi vybranými lokalitami Fiľakovo, Šmuniac, Bardejov, Zborov, Spišský Štiavnik, Batizovce, Hranovnica, Nacina Ves, Krompachy, Nálepkovo, Žehra, Ochtiná a ďalšie.      

Nová splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková uviedla, že počas stredy absolovali niekoľkohodinové stretnutie so zástupcami ministerstva obrany, ktorí budú na projekte spolupracovať. „Cieľom je, aby vstupná prvá fáza bola čo najflexibilnejšia,” uviedla. Zdôraznila význam informovanosti ľudí z komunít. „Je dôležité, aby sme ich oboznámili s tým a presvedčili ich o tom, aké sú dôvody a význam testovania pre nich samých,” uviedla. „Komunikáciu vedieme v jazykoch, ktorými hovoria, teda v rómskom, prípadne maďarskom jazyku,” dodala.      

Testovanie by malo trvať do 9. apríla tak, aby 10. apríla bolo vyhodnotené a podľa výsledkov mohli byť prijaté ďalšie opatrenia. S testovaním pomôže armáda, okrem zabezpečenia lekárskych kapacít aj so zabezpečením priebehu testovania.      

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) uviedol, že už teraz sa formuje päť 13-členných tímov, ktoré budú koordinovať a zabezpečovať akciu. „Budeme kontaktovať starostov, mimovládne organizácie, miestnych lídrov, informovať o tom, čo pripravujeme,” dodal.      

V prípade, ak by sa ukázalo, že sa v prostredí niektorej z komunít šíri nákaza, podľa Matoviča budú prijaté epidemiologické opatrenia vrátane nariadenej karantény.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2017
Odborná konferencia k bývaniu marginalizovaných komunít
Združenie miest a obcí Slovenska organizuje odbornú konferenciu k problematike bývania v podmienkach marginalizovaných komunít. Podujatie je súčasťou aktivít združenia v rámci projektu Centrum sociálneho dialógu II., ktorý má za cieľ prinášať riešenia formou štruktúrovaného dialógu.
viac
18.03.2020
Informácie pre obce s prítomnosťou marginalizovaných komunít
Minulý týždeň sme v spolupráci s odborníkmi a neziskovými organizáciami, ktoré sa venujú rómskym komunitám, pripravili analýzu situácie a návrhy riešení, zameraných na obmedzenie šírenia sa koronavírusu v marginalizovaných komunitách (MRK).
viac
14.05.2020
ŠPÚ vypracoval pracovný zošit pre žiakov z vylúčených rómskych lokalít
V snahe čo najviac pomôcť učiteľom, školám, ale aj rodičom pri zabezpečovaní vzdelávania žiakov z vylúčených rómskych lokalít v období prerušenia vyučovania v školách z dôvodu pandémie nového koronavírusu vznikol pracovný zošit pre prvý stupeň základných škôl.
viac
04.01.2022
Plány splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v roku 2022
Základnými prioritami nového splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Jána Hera v roku 2022 je naplnenie cieľov Plánu obnovy a odolnosti a efektívne čerpanie zdrojov súčasného a predchádzajúceho programového obdobia vo vzťahu k marginalizovaným rómskym komunitám a výchove a vzdelávaniu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %