Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.08.2016 12:21

Štatistický úrad pripravuje prvé integrované sčítanie obyvateľov, domov a bytov


Ilustračná snímka.


Spoľahlivé aktualizované vybrané štatistické údaje by mohli byť v budúcnosti k dispozícii neustále, nielen raz za desať rokov ako výsledok sčítania obyvateľov, domov a bytov. V najnovšej informatívnej správe to uvádza Štatistický úrad (ŠÚ) SR.


Úrad sa pripravuje na sčítanie v roku 2021, ktoré by malo byť prvým integrovaným. Okrem terénneho zisťovania bude vychádzať aj z údajov získaných z rôznych registrov, ktoré vedú štátne inštitúcie. To má zvýšiť kvalitu a efektívnosť údajov a informácií získaných zo sčítania a v budúcnosti zabezpečiť ich dostupnosť aj v období medzi jednotlivými cenzami.      

Znížiť by sa však mala aj administratívna záťaž obyvateľov. ŠÚ priznáva, že spolupráca s nimi pri sčítaní je čoraz zložitejšia a zvyšuje sa počet respondentov, ktorí sa otvorene dožadujú modernejších alternatív sčítania.      

Realizácia prvého integrovaného cenzu v roku 2021 má umožniť priebežne vyhodnocovať vybrané ukazovatele zisťované v sčítaní podľa požiadaviek Eurostatu. Podľa úradu môže tiež významne urýchliť prechod Slovenska k realizácii cenzu postaveného výlučne na administratívnych zdrojoch dát, bez priamej záťaže obyvateľov.     

 "Ak vychádzame z predpokladu, že zodpovedné politické rozhodnutia sa opierajú o objektívne štatistické dáta, potom moderné integrované sčítanie predstavuje veľkú príležitosť pre celú spoločnosť," konštatuje v správe úrad.      

ŠÚ SR navrhuje vláde vytvorenie medzirezortného analytického tímu, ktorý by preskúmal jednotlivé administratívne zdroje dát – registre a navrhol riešenia, ako sfunkčniť ich obsah z hľadiska čo najefektívnejšieho využitia pri sčítaní. Doterajšie predbežné preskúmavanie odhalilo rôznu kvalitu údajov v jednotlivých registroch. Vo februári ŠÚ predloží vláde národný akčný plán, s konkrétnymi úlohami na prípravu sčítania v roku 2021.      

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov je vyčerpávajúce, obsahovo najrozsiahlejšie štatistické zisťovanie s najdlhšou históriou, ktoré upravuje osobitný zákon. Na Slovensku aktualizuje spravidla každých desať rokov údaje a informácie o demografickej, sociálnej, kultúrnej, vzdelanostnej, ekonomickej úrovni spoločnosti, o počte a štruktúrach domov i bytov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2020
Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 - informačné videá pre obce
Štatistický úrad Slovenskej republiky (ďalej len „ŠÚ SR“) ako subjekt poverený vykonaním integrovaného sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 (ďalej len „SODB 2021“) plánuje v tomto roku v rámci prípravnej fázy projektu uskutočniť viaceré aktivity s cieľom informovať o SODB 2021 obce SR.
viac
20.10.2020
Mesto Nitra sčítalo už sto percent svojich domov a bytov
Do systému sčítania domov a bytov vstúpilo v Nitrianskom kraji zatiaľ 352 z celkového počtu 354 obcí. Celkovo je v regióne sčítaných 69 percent.
viac
20.10.2020
V Trenčianskom kraji sčítali do konca septembra takmer polovicu domov a bytov
V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sčítali pracovníci štatistického úradu do konca septembra takmer polovicu domov a bytov. Informoval o tom riaditeľ Pracoviska Štatistického úradu (ŠÚ) SR v Trenčíne Pavol Arpáš.
viac
29.01.2021
Asistované sčítanie obyvateľov, domov a bytov v roku 2021
Poslanci NR SR schválili 28. januára 2021 novelu zákona, ktorou sa mení a dopĺňa zákon č. 223/2019 Z. z. o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Predkladateľom zákona je Štatistický úrad SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %