Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.12.2016 06:28

Stropkovčania sa pripravujú na jubilejné vianočné remeselné trhy


Snímka zdroj: (stropkov.sk).


Mesto Stropkov sa chystá na jubilejný desiaty ročník Vianočných remeselných trhov. Tradíciu založili v roku 2007 a odvtedy je toto podujatie neodmysliteľnou súčasťou končiaceho sa adventu a príjemného očakávania Vianoc v meste.


Trhy otvoria už v stredu 21. decembra ráno, oficiálne otvorenie je naplánované na šestnástu hodinu. V kultúrnom programe vystúpia s folklórnym pásmom Štedrý deň žiaci ZŠ na Mlynskej, po nich sa predstavia deti z rómskeho súboru pôsobiaceho pri miestnom Komunitnom centre, vianočné vinše a koledy zaspievajú jarmočníkom členovia folklórneho súboru Hertník z rovnomennej obce v bardejovskom okrese. Štvrtkový program bude patriť žiakom oboch stropkovských základných umeleckých škôl a miestnemu speváckemu zboru Karmel.

Stropkovčania sa môžu aj v tomto roku tešiť na pestrý výber remeselných výrobkov. „Zhruba štyridsiatka remeselníkov a predajcov ponúkne návštevníkom pestrý výber tradičných výrobkov – ikebany, keramiku, bižutériu, drevené výrobky a jednoduché hudobné nástroje, vianočné ozdoby, sviečky či textilné výrobky. Chýbať samozrejme nebudú vianočné oblátky, ručne vyrábaná čokoláda, medovníky, ovocie, medové produkty, niečo teplé pod zub i na zahriatie,“ priblížil vedúci Odboru školstva a kultúry MsÚ Tibor Kubička. Prebiehať bude aj dobročinný predaj výrobkov z dielní miestnych sociálnych zariadení – Domu detí Božieho milosrdenstva, Domova sociálnych služieb a Nového domova. Počas obidvoch dní organizuje svidnícky Detský domov zbierku oblečenia, hračiek a športových potrieb pre svojich chovancov. Už po tretíkrát bude príjemným spestrením trhov sviatočný Primátorský punč, ktorý bude Stropkovčanom a návštevníkom mesta podávať primátor Ondrej Brendza. Aj táto časť remeselných trhov bude mať dobročinný charakter – výťažok z dobrovoľných príspevkov poputuje pre klientov Domova sociálnych služieb v Stropkove.

Darčekom radnice pre všetkých obyvateľov je opäť modernizovaná vianočná výzdoba na námestí i v širšom centre. „Po tom, ako sme v minulom roku aj vďaka pomoci partnerov kompletne vymenili vianočnú výzdobu v meste za zhruba 20 tisíc eur, sme v tomto roku vyčlenili v rozpočte ďalších 6000 eur na jej doplnenie. Dokúpili sme dekorácie na Hviezdoslavovu ulicu, svetelnými girlandami je už vyzdobená aj stará budova Mestského úradu, nové dekorácie pribudli do parku i na námestie,“ zhrnul primátor. Zvlášť veľký úspech má päť nových anjelov, ktorí spríjemňujú vianočnú atmosféru na námestí i pri rímskokatolíckom kostole. Primátor vyzdvihol aj prínos zamestnancov podniku Služba, ktorí pri tvorbe a inštalácii výzdoby odviedli opäť kus dobrej práce.

Autor: (Peter NOVÁK, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2016
O týždeň začnú Vianočné trhy v Žiline
Mesto Žilina pozýva na tradičné Vianočné trhy, ktoré sa každoročne konajú na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku.
viac
16.12.2016
Súčasťou Vianočných trhov bude aj tento rok Primátorský punč
Primátor pozýva verejnosť na Primátorský punč, ktorý sa bude podávať na Vianočných trhoch na Mariánskom námestí. Cena punču je dobrovoľná. Výťažok z tejto akcie bude venovaný Detským jasliam, Veľká okružná 82 a Jedálni, Lichardova 44.
viac
20.12.2017
Stropkovské vianočné remeselné trhy s novým betlehemom
Predajcovia a remeselníci budú svoj tovar a výrobky ponúkať širokej verejnosti už od štvrtkového rána (21. 12.), slávnostné otvorenie trhov je naplánované na 16. hodinu.
viac
22.12.2023
Na vianočných remeselných trhoch v Stropkove pomôžu ľuďom v núdzi
Stropkovčania sa aj v tomto roku môžu tešiť na obľúbené Vianočné remeselné trhy. Uskutočnia sa vo štvrtok a piatok na Námestí SNP a organizátori očakávajú účasť takmer päťdesiatich predajcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %