Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
31.10.2019 12:35

Stropkovské cintoríny pred Dušičkami opäť vynovili


Rekonštruovaná kaplnka na hornom cintoríne, ktorá kedysi slúžila ako sklad náradia.


Pietne miesta v Stropkove sú na sviatky pripravené. Riaditeľ mestského podniku Služba Dušan Lukáč zúročil svoje skúsenosti ako vedúci stredísk podniku a pred tohtoročnými dušičkami rozvrhol práce na stropkovských cintorínoch tak, aby tam stavebný ruch utíchol ešte pred rozsvietením prvých sviečok.


„Musím povedať, že v tomto roku nám počas stavebných prác prialo aj počasie, takže sme nemali zbytočné zdržania. Cintoríny opäť viditeľne opekneli a som rád, že sa nám darí napĺňať naše plány ich komplexnej rekonštrukcie,“ uviedol riaditeľ.

V tomto roku sa zamerali na ukončenie rekonštrukcie kaplnky na hornom cintoríne, ktorá kedysi slúžila ako sklad náradia. Obnovená bola zvnútra i zvonku, vymenená a rozšírená bola aj jej strecha. V interiéri inštalovali nové lavice, osvetlenie a zdobí ho aj trojica obrazov - sv. Faustíny, sv. Jána Pavla II. a obraz Božieho milosrdenstva. V oknách nainštalovali nové vitráže. Vysviacka kaplnky sa uskutoční v piatok 1. novembra.

Ďalšou z významných investícií je nový oporný múr na ulici Cintorínskej pri Dome nádeje, ktorý navrhli v spolupráci s kolektívom zamestnancov Odboru výstavby MsÚ. „Neestetický opadávajúci betón sme nahradili moderným gabiónovým plotom a doňho zakomponovali kvetinové záhony. Popri múre sme vybudovali nový chodník zo zámkovej dlažby. Okrem toho bolo postavené nové schodisko a vstup na starý cintorín, opätovne tam bola sfunkčnená aj vodovodná prípojka.

Pri Dome nádeje sme osadili nové lavičky a zamerali sme sa aj na decentnú výzdobu cintorínov,“ zhrnul D. Lukáč. Celkové investície do obnovy cintorínov presiahli 45 tisíc eur a pokračovať chcú aj v budúcom roku. Ambíciou správcu je rozšíriť cintorín s tzv. americkým spôsobom pochovávania, doplniť kamerový systém a plánovaná je aj postupná obnova oplotenia jednotlivých cintorínov.

Počas nadchádzajúcich sviatkov upravili v Stropkove otváracie hodiny na cintorínoch. Od 28. októbra budú otvorené od 8. do 20. hod., počas oktávy (1. – 8. novembra) až do 22. hod.

Autor: Peter Novák, hovorca mesta Stropkov


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2018
Stropkov oslávi 100. výročie konca vojny a odhalia monument na cintoríne
Stropkov sa chystá na veľkú slávnosť. V sobotu 29. septembra sa tam v rámci celodenného programu uskutoční séria podujatí pripomínajúca vojnové udalosti spred sto rokov. Jeho hlavným motívom budú oslavy 100. výročia ukončenia I. svetovej vojny.
viac
23.07.2020
Žilina chystá modernizáciu trolejbusovej trate a depa
Mesto Žilina začalo realizovať prvé kroky k rozsiahlej modernizácii trolejbusovej dráhy a výstavby údržbovej základne – trolejbusového depa v Žiline.
viac
22.08.2020
Mesto opravuje poškodenú zadnú fasádu budovy radnice
Mesto Levice upozorňuje občanov, aby na vstup do budovy mestského úradu dočasne nevyužívali zadný vchod z Holubyho ulice.
viac
08.10.2021
Výzva pre školy na podporu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky
Ministerstvo dopravy a výstavby SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na výstavbu, zmenu stavby, stavebné úpravy alebo rekonštrukciu cyklistickej infraštruktúry - zariadení (cykloprístrešky, cyklostojany) v areáloch základných a stredných škôl, resp. ich blízkom okolí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %