Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
14.06.2023 11:40

Študenti SPŠE vytvorili aplikáciu na triedenie elektroodpadu


Ilustračná snímka: (tasr).


Študenti Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej (SPŠE) v Prešove vytvorili aplikáciu na triedenie elektroodpadu. Vznikla v rámci predmetu databázové systémy a webové aplikácie. Jej cieľom je zber starších elektrospotrebičov a ich ďalšie využitie.


Na škole totiž nefunkčné spotrebiče nevyhadzujú, ale opravujú. Informovala o tom Daša Jeleňová, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktorý je zriaďovateľom školy.

Aplikáciu a záchranu nefunkčných domácich prístrojov predstavili aj počas podujatia Opravíme to spolu v uplynulých dňoch, kde sa stretli tiež bývalí učitelia školy, a ktoré zorganizovali v rámci projektu Elektroodpad Dopad vzdelávacieho centra CEEV Živica.

"Škola takýmto spôsobom vychováva domácich majstrov. Nefunkčné elektrospotrebiče pritom získava aj od firiem, s ktorými spolupracuje. Nielen počas vyučovacích hodín, ale i poobede jej žiaci spolu s učiteľmi pracujú na ich následnej oprave. Prípadne na využití ich súčiastok pre iné zariadenia," uviedla Jeleňová.

Budúci elektrotechnici sa pritom zameriavajú na práčky, rádiá alebo elektrické kosačky a žiaci, študujúci informačné a sieťové technológie, repasujú notebooky, počítače a ich príslušenstvo.

"Programátormi vytvorená aplikácia je postavená na evidencii došlých či darovaných spotrebičov. Priraďujú sa k jednotlivým zoznamom aplikácie, ako je Zber, Oprava alebo Podaj ďalej. Keď sa opravia, nájdu svoje ďalšie využitie, napríklad na školských internátoch," priblížila Jeleňová.

Žiaci by chceli v blízkej budúcnosti vytvorenú aplikáciu ešte vylepšiť, a to o položku Hľadám. Mala by priniesť zjednodušenie a zlepšenie organizácie umiestnenia jednotlivých elektroodpadov v škole.

Projekt Elektroodpad Dopad, do ktorého sa SPŠE v Prešove zapojila, má za cieľ poukázať na životný cyklus elektrospotrebičov od ich výroby cez každodenné používanie po následnú likvidáciu. Zároveň poukazuje na zodpovedné správanie v tejto téme. Pre školy prináša tiež nové riešenia a nápady.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2018
Pred úradom PSK rozsvietili vianočný stromček
Dominantou Námestia mieru v Prešove je od 6. decembra vyzdobený vianočný stromček. Postaral sa o to úrad Prešovského samosprávneho kraja, ktorý chce aj týmto spôsobom prispieť k sviatočnému adventnému času a najkrajším sviatkom v roku.
viac
13.01.2020
Kraj prideľuje dotácie zo svojho rozpočtu po novom
Poskytovanie dotácií z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja má nové pravidlá. Krajskí poslanci na svojom poslednom rokovaní schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o poskytovaní dotácií z vlastných príjmov PSK, ktoré zavádza viacero zmien a je už v platnosti.
viac
10.09.2020
Obyvatelia sa môžu zbaviť starých domácich spotrebičov
Počas celého roka môžu ľudia Prešove bezplatne odovzdať veľké a ťažké spotrebiče najmä zo skupiny takzvanej bielej techniky. Prvý odvoz sa uskutoční v sobotu 26. septembra.
viac
11.06.2021
V prímestskej doprave na východe Slovenska zaplatíte už aj mobilom
Prešovský samosprávny kraj a Košický samosprávny kraj prichádzajú s novinkou, ktorá zrýchli cestovanie v prímestskej autobusovej doprave a uľahčí nákup lístkov cestujúcim. Od leta budú môcť za lístok zaplatiť virtuálnou dopravnou kartou v mobile. Oproti hotovosti pôjde o výrazne výhodnejšiu platbu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %