Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.03.2018 09:30

Súčasťou osláv Svetového dňa vody v Šali budú súťaže i rozbory vodných zdrojov


Ilustračná snímka, zdroj: www.voda-portal.sk


Rozbory kvality vody i umelecké súťaže budú súčasťou osláv Svetového dňa vody v Šali. Podujatie sa bude konať pred Mestským kultúrnym strediskom, kde budú pracovníci Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s. predvádzať techniku i ukážky napájania potrubia, či vybudovania vodovodnej prípojky.


Pracovníci laboratórií ZsVS budú okrem toho vykonávať bezplatné orientačné vyšetrenie prinesených vzoriek vody z lokálnych zdrojov. Rozbory budú zamerané na celkovú tvrdosť a dusičnany. „Na vyšetrenie stačí priniesť 500 mililitrov vody v čistej polyetylénovej fľaši opláchnutej odoberanou vodou. Pred samotným odberom vody je potrebné nechať vodu odtiecť do ustálenej teploty, aby sa v potrubí vymenila za čerstvú. V prípade nepoužívanej studne je vhodné nechať vodu odtiecť dlhšie, aby nebola zakalená,“ informovali organizátori podujatia.       

Do osláv Svetového dňa vody sa v Šali zapojili aj žiaci základných škôl, ktorí do výtvarnej súťaže na tému Voda je čarovná, chráňme si ju, poslali 143 kresieb. „Ďalších 53 prác poslali deti aj do literárnej súťaže Voda je budúcnosť. Tie najlepšie diela odmení organizátor ZsVS darčekmi v deň konania osláv,“ doplnila Erika Kollerová z mestského úradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2017
RÚVZ B. Bystrica bezplatne vyšetrí vodu zo súkromných vodných zdrojov
Odpadová voda – to je tohtoročná téma Svetového dňa vody (World Water Day), ktorý si svet pripomína každoročne 22. marca.
viac
21.03.2020
Vyšetrenia vzoriek vody sa presúvajú na iný termín
O presunutí termínu na bezplatné orientačné laboratórne vyšetrenie vzoriek vody z individuálnych vodných zdrojov pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý pripadá na 22. marca, informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej webovej stránke.
viac
22.03.2023
Obec Drahovce vyčistila vodovodné potrubia patentovaným ekologickým spôsobom
Mávate časté bolesti brucha, hlavy, ochorenia pľúc či problémy so srdcovo-cievnym systémom? Zdrojom týchto zdravotných problémov môže byť aj znečistené vodovodné potrubie vo vašom dome alebo bytovke.
viac
22.03.2024
V rámci Svetového dňa vody otvorili v Seredi štyri obnovené verejné studne
Pri príležitosti Svetového dňa vody dali v Seredi do používania štyri obnovené verejné studne s ručnými pumpami. Nachádzajú sa na sídliskách a sú k dispozícii obyvateľom na polievanie zelene. Informovala o tom hovorkyňa radnice Zuzana Slahučková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %