Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.01.2021 04:00

Sveržov plánuje v tomto roku vybudovať čistiareň odpadových vôd


Snímka zdroj: (tasr).


Výstavba čistiarne odpadových vôd (ČOV) je jednou z tohtoročných priorít obce Sveržov v okrese Bardejov. Okrem toho podľa starostu obce Pavla Ceľucha pracujú i na príprave projektu, ktorého výsledkom bude rozšírenie cesty Tarnov – Gaboltov.


Ako povedal, v uplynulom roku sa im podarilo, okrem iného, urobiť nové kúrenie v sále kultúrnosprávnej budovy, nainštalovať vysokorýchlostný internet v kultúrnom dome, ako i v obci.

„Začali sme s výstavbou cesty k cintorínu, urobilo sa oplotenie časti Kostola svätého Martina a časti cintorína evanjelickej cirkvi augsburského vyznania. Zrealizovali sme bezpečnostný kamerový systém v obci, uskutočnili sme brúsenie a maľovanie podhľadov amfiteátra, začalo sa s výstavbou chodníka okolo hlavnej cesty a uličnej kanalizácie. Zrealizovali sme oplotenie dvora pri novopostavených obecných skladoch a spolu s komunitným centrom sme vybudovali besiedku pri rómskej osade,” uviedol Ceľuch.

V súčasnosti sa intenzívne venujú prípravným prácam v súvislosti s výstavbou ČOV, ktorá je už vo fáze výberového konania na realizáciu.

„Intenzívne pracujeme na príprave projektu rozšírenia cesty v smere od Motorestu Tarnov do Gaboltova. Rozšírená bude aj krajnica,” doplnil Ceľuch s tým, že Prešovský samosprávny kraj zrealizoval rozsiahlu rekonštrukciu mosta nad obcou Sveržov. Odovzdali ho do užívania na jeseň minulého roka.

Obec podľa neho dbá o životné prostredie tým, že apeluje na obyvateľov, aby viac triedili komunálny odpad. „Udržíme tým náklady na vývoz komunálneho odpadu, ktoré patria medzi najnižšie v okolí. Nezvyšovali sme ich, spoliehame sa na zodpovednosť ľudí,” dodal starosta s tým, že obec má v súčasnosti 630 obyvateľov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2016
Rimavská Sobota by mala zabezpečovať vývoz odpadu aj z ďalších okolitých obcí
Rozšírenie vývozu tuhého komunálneho odpadu (TKO) a zmena spôsobu jeho likvidácie patria medzi aktuálne zámery samosprávy Rimavskej Soboty na ďalšie obdobie.
viac
11.01.2021
V Kuzmiciach po rokoch pribudne verejná kanalizácia a ČOV
V obci Kuzmice v okrese Trebišov pribudne po rokoch verejná kanalizácia a čistička odpadových vôd (ČOV). S ich realizáciou plánujú začať v druhej polovici tohto roka, práce by mali byť ukončené do októbra 2022.
viac
29.03.2021
SIŽP prijala program prevencie pred znečistením tokov z obecných ČOV
Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) prijala program preventívnych opatrení, ktorými sa má zabrániť častým a opakovaným znečisteniam vodných tokov z obecných čistiarní odpadových vôd (ČOV). Informuje o tom na svojej webovej stránke.
viac
04.05.2021
V obci Nová Dedinka plánujú vybudovať čistiareň odpadových vôd
V Novej Dedinke v Seneckom okrese plánuje obec vybudovať čistiareň odpadových vôd (ČOV). Umiestnená má byť pri regionálnej ceste III/1062, zhruba 200 metrov od najbližšej bytovej zástavby v extraviláne obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %