Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.02.2023 01:30

Systém zálohovaných pohárov počas trhov znížil množstvo odpadu


Ilustračná snímka: (tasr).


Systém zálohovaných pohárov počas minuloročných vianočných trhov v Prievidzi znížil množstvo vyprodukovaného odpadu o desiatky kilogramov.


Zhodnotil to referát obchodu a cestovného ruchu mesta, ktorý je organizátorom trhov. Informovala o tom referentka kancelárie primátorky Michaela Beňadiková.

Vratné zálohované poháre zaviedol referát po prvý raz počas Baníckeho jarmoku vlani na jeseň. "Cieľom tejto aktivity je postupné znižovanie množstva odpadu, ktorý vzniká na podujatiach, a dosiahnutie vyššej úrovne spokojnosti s poriadkom na podujatiach," uviedla vedúca referátu Ivona Vojtášová.

Na vianočné trhy mesto objednalo 2000 kusov vratných zálohovaných pohárov s objemom 2,5 decilitra so špeciálnou vianočnou grafikou s dominantou mesta - Piaristickým kostolom. Poháre sa používali na teplé nápoje a kupujúci si ich v prípade záujmu mohli ponechať za dve eurá. Ak nemali o pohár záujem, mohli si ho vymeniť za finančnú hotovosť, a to v ktoromkoľvek predajnom stánku, kde sa predávali nápoje, alebo v samostatnom stánku, ktorý slúžil ako zberné miesto. Hygienu pohárov zabezpečovala súkromná spoločnosť, s ktorou mesto spolupracovalo aj na Baníckom jarmoku.

Z 2000 kusov vratných pohárov sa minulo 922, mesto zinkasovalo do svojho rozpočtu 1844 eur. "Záujem zo strany kupujúcich o poháre bol dobrý a mali sme veľmi pozitívny ohlas aj na samotnú vianočnú grafiku. Samozrejme, evidujeme aj pár negatívnych ohlasov od predajcov, ktorí sa trošku ťažšie zmierujú s novinkami. Zvlášť, keď sú zvyknutí predávať nápoje v pohároch, ktoré dostávajú od sponzorov, prípadne zo starých zásob, ktorými disponujú," zhodnotila Vojtášová.

Na vlaňajšom Baníckom jarmoku spoločnosť, ktorá zabezpečuje pre mesto zber a likvidáciu odpadu, zlikvidovala 6,57 tony odpadu oproti 9,53 tony odpadu z roku 2019. "Na vianočných trhoch umiestnilo mesto osem kusov 1100-litrových nádob na tuhý komunálny odpad. V každej nádobe bolo v priemere desať až 15 kilogramov odpadu, čo je minimálne množstvo," doplnila Beňadiková.

Znamená to, že ak mesto bude podľa nej pokračovať v systéme vratných zálohovaných pohárov, môže objednať menej nádob na odpad, respektíve zabezpečiť nižšiu frekvenciu ich vývozov, čím sa ušetria aj finančné prostriedky. "Aj v roku 2023 má mesto záujem pokračovať v tomto režime a zaviesť systém vratných zálohovaných pohárov aj na ďalšie podujatia," avizovala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2016
Vianočné trhy v Prievidzi ponúknu 106 stánkov s rôznorodým tovarom
V inovovanom termíne, 5. decembra, otvoria tento rok v Prievidzi vianočné trhy. V predvečer príchodu svätého Mikuláša budú mať Prievidžania a návštevníci mesta na Námestí slobody k dispozícii stánky s občerstvením, od 13. decembra aj tie s ďalším sortimentom, predovšetkým vianočnými výrobkami.
viac
03.08.2022
Senica zavádza na podujatiach vratné poháre, ročne ušetrí množstvo odpadu
Po tom, ako mesto Senica zaviedlo na podujatiach povinnosť podávať občerstvenie v biologicky rozložiteľnom riade, teraz pribudlo, že sa budú používať aj vratné zálohované poháre. Informovala o tom Lucia Vajdová z mestského úradu.
viac
08.03.2023
Trhovníci budú podávať nápoje len do vratných a zálohovaných pohárov
Predajcovia na príležitostných trhoch v Prievidzi budú nápoje podávať len do vratných a zálohovaných pohárov.
viac
12.01.2024
Vratné poháre pomohli znížiť množstvo odpadu vo vianočnom mestečku
Vianočné sviatky sa definitívne skončili, mesto Nitra začalo s odstraňovaním a uskladnením vianočnej výzdoby. Pracovníci mestskej spoločnosti postupne demontujú vianočné stánky zo Svätoplukovho námestia i svetelnú výzdobu ulíc, informovala radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %