Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.01.2020 03:25

SZĽH a ŽSK podpísali memorandum, zahŕňa aj vznik hokejovej akadémie


Snímka zdroj: HockeySlovakia.sk


Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan a predsedníčka ŽSK Erika Jurinová podpísali v stredu 8. januára Memorandum o spolupráci. Podpisom okrem iného deklarovali vôľu vybudovať hokejovú akadémiu pri Strednej športovej škole v Žiline, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK.


Budovanie hokejovej akadémie považuje Šatan za najdôležitejšiu súčasť memoranda. "ŽSK memorandom potvrdil záujem, aby v budúcnosti niečo takéto vzniklo. Podobnú spoluprácu sme rozbehli v ďalších samosprávnych krajoch a veríme, že systém budúcich hokejových akadémií by mohol pomôcť nielen hokeju. Ale aj školám získať lepší status a pomôcť aj rodičom, aby mali možnosti pre svoje deti. Dať ich tam, kde by mohli spojiť šport aj vzdelanie a mať obidve na vysokej úrovni," povedal prezident SZĽH.       

"Spoluprácu si vieme konkrétne predstaviť práve tým, že sme zriaďovateľom Strednej športovej školy. Myšlienka, s ktorom prišiel SZĽH, sa mi veľmi páči. Je zameraná na pokračovanie nielen športového, ale celkového vzdelávania od mladého veku až po dospelosť. A to je vzácne. Zatiaľ budeme zbierať mládež z celého kraja, aby sa intenzívnejšie venovala kvalitnejšiemu športu. Chceme na strednej škole vytvoriť podmienky, ktoré by podporovali aj šport na profesionálnej úrovni," doplnila Jurinová.       

Prezident SZĽH ocenil vôľu ŽSK budovať hokejovú akadémiu. "Rodičia by takúto možnosť privítali. Máme obrovské množstvo hráčov, ktorí v stredoškolskom veku odchádzajú do zahraničia, pretože zatiaľ nemáme hokejové akadémie. Máme prvý pilotný projekt, ktorý sa začal budovať v Trenčíne. Samozrejme, potrvá niekoľko rokov, kým to bude plnohodnotne fungujúca akadémia. To, že sme krajina v TOP 10 vo svetovom rankingu a nemáme vôbec žiadne akadémie, je malý zázrak. Dnes všetky špičkové hokejové krajiny majú 15 až 20 akadémií," podotkol Šatan.       

"Pre nás to bude úloha do budúcnosti, aby sme akadémie vybudovali a ponúkli rodičom spojenie vzdelania a hokejovej prípravy. Aby nemuseli pre deti v stredoškolskom veku hľadať iné možnosti v zahraničí. A mohli ich nechať vyvíjať sa, dorásť a vzdelávať sa aj u nás," dodal prezident SZĽH.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2021
Memorandum o spolupráci pri obnove kaštieľa Bytča
Ministerstvo vnútra SR, Žilinský samosprávny kraj, Žilinská univerzita, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, Historický ústav Slovenskej akadémie vied, Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied a mesto Bytča podpísali v zámockom areáli v Bytči dôležité Memorandum o spolupráci.
viac
01.06.2021
Veda a technika získali na pôde Úradu Žilinského kraja ďalšiu podporu
Žilinská župa sa stala ďalším partnerským samosprávnym krajom Asociácie pre mládež, vedu a techniku AMAVET.
viac
24.09.2022
Memorandum o spolupráci pri pilotnom riešení ochrany povodia rieky Rajčianky
Memorandum o spolupráci podpísali v piatok (23. 9.) ŽSK v zastúpení župankou E. Jurinovou, OZ Ekoenergia v zastúpení riaditeľom L. Židekom, spoločnosť Kofola, a.s., zastúpená predsedom predstavenstva J. Samarasom a členom predstavenstva K. Teichmannom a OZ MVO Ľudia a voda, zastúpené M. Kravčíkom.
viac
19.11.2022
BSK: Memorandum o vzájomnej spolupráci so slovenským paralympijským výborom
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba a predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš podpísali Memorandum o vzájomnej spolupráci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %