Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
08.12.2023 04:05

Teplo môjho domova je novou témou medzinárodnej umeleckej súťaže Zelený svet


Zelený svet - ilustračný výrez plagátu


Teplo nám prináša útulný komfort, keď vonku mrzne, prináša nám pocit pohody, keď sa vraciame z treskúcej zimy. Teplo domova má pre každého z nás rôzny význam. Nejde však iba o príjemný pocit, ale aj o starostlivosť o zdravie a životné prostredie.


„Teplo môjho domova“, tak znie téma medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet 2023, ktorú už po 28. krát organizuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP). Prostredníctvom tejto súťaže sa snažíme vštepovať deťom vzťah k prírode a životnému prostrediu. Aj tento ročník súťaže Zelený svet 2023 má vyzvať mladých umelcov k vytvoreniu výtvarných a literárnych umeleckých diel, ktorými vyjadria svoj postoj k aktuálnym environmentálnym problémom a pokúsia sa zamyslieť nad ich riešeniami.

Viac než aktuálnou témou súčasnosti je teplo v našich domácnostiach, ktoré do veľkej miery ovplyvňuje vzduch, ktorý dýchame. Alergie, ochorenia dýchacej sústavy alebo srdcovo-cievne ochorenia si ľudia nespájajú so znečisteným ovzduším. Na poplach však bijú už aj zdravotníci, pretože Slovensko je v otázke kvality ovzdušia na chvoste spomedzi štátov Európskej únie. Najväčšie problémy nám spôsobujú prachové častice s priemerom menším než ľudský vlas, a karcinogénna látka – benzo(a)pyrén. Až 70 % týchto znečisťujúcich látok pochádza z lokálneho vykurovania, teda z kúrenia pevným palivom, ktoré sa komínmi šíri ďalej po celej obci. Jesenné a zimné inverzie v dolinách môžu situáciu ešte zhoršiť. Vzduch sa pri nich zle premiešava a drží sa nad komínmi ako pod pokrievkou. Lokálne smogové situácie tak negatívne vplývajú na naše zdravie. Správne vykurovanie nie je len otázkou našej pohody, ale aj zdravia a kvality života v našom okolí.

Súťaž Zelený svet je určená pre materské, základné, základné umelecké a stredné školy. Zapojiť sa je možné do 28. apríla 2024, viac informácií nájde verejnosť na stránke https://www.ewobox.sk/sazp/zeleny-svet/.

Autor: (Zdroj: SAŽP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2017
Žiaci sa môžu zapojiť do súťaží Zelený svet a Múdra príroda 2017
Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo 22. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže, ktorej cieľom je vštepovať chlapcom a dievčatám vzťah k prírode a životnému prostrediu formou budovania návykov a zručností v umeleckom prejave.
viac
05.03.2020
Je to v mojich rukách
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlasuje 25. ročník medzinárodnej súťaže umeleckej tvorivosti - Zelený svet.
viac
25.08.2021
Nový ročník súťaže Zelený svet
Slovenská agentúra životného prostredia organizuje 26. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže. Prostredníctvom témy Lokálnosť je naša budúcnosť vyzýva mladých ľudí, aby sa zamysleli nad pojmom „lokálnosť“. Termín uzávierky súťaže je 30. novembra 2021.
viac
28.11.2022
Témou aktuálneho ročníka umeleckej súťaže Zelený svet je voda
Voda je život je téma v poradí už 27. ročníka umeleckej súťaže Zelený svet. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) chce aj takouto formou poukázať na to, čo sa stane, ak voda v krajine chýba. Informovala o tom hovorkyňa SAŽP Michaela Pšenáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %