Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
25.01.2020 03:05

Thurzov dom ukáže umelecké zručnosti predkov i mladých remeselníkov


Ilustračný výrez plagátu


Thurzov dom v Banskej Bystrici sa od štvrtka (23. 1.) preniesol do čias dávno minulých a odhalí jedinečné umelecké zručnosti našich predkov spred 2000 rokov, ale i tvorbu súčasnej generácie mladých remeselníkov.


Jubilejná desiata repríza putovnej výstavy Umelecké remeslo od praveku po súčasnosť, ktorú organizuje Súkromná škola umeleckého priemyslu Hodruša-Hámre v spolupráci s Archeologickým múzeom SNM v Bratislave, potrvá do 19. apríla. TASR o tom informovala Martina Saktorová, manažérka banskobystrického Stredoslovenského múzea (SSM).

"Výstava odhalí prostredníctvom zbroje, zbraní, šperkov a iných ozdôb tela umelecké remeslá minulosti od doby bronzovej až po stredovek. Zároveň predstaví schopnosti a zručnosti študentov umeleckých študijných odborov, ktorí dokážu na základe autentických archeologických nálezov vyrobiť originálne repliky predmetov používaných v minulosti," konštatovala Saktorová.       

Návštevníci uvidia vo vynovených priestoroch Thurzovho domu prepracované repliky výstroja, zbraní či šperkov z rôznych období, medzi nimi kompletnú repliku výstroja rímskeho vojaka.       

"Všetky artefakty boli vyhotovené pôvodnými technológiami, ktoré sú už dnes takmer zabudnuté, pod odborným vedením pedagógov. Pri zhotovovaní šperkov či zbraní neboli archeologické nálezy schematicky kopírované, ale kreatívne realizované, študenti sa pravekými nálezmi nechali inšpirovať. Súčasťou výstavy sú i reálne archeologické nálezy zo zbierok múzea. Návštevník má výnimočnú príležitosť porovnať originálne zbierkové predmety s dielami študentov a objaviť pôvodnú, rekonštruovanú krásu nálezov," dodal kurátor výstavy, archeológ SSM Rudolf Nádaskay.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2018
V Tihányiovskom kaštieli otvorili výstavu o ekologickej ľudskej stope
Získať ucelený obraz o ľudskej ekologickej stope a dozvedieť sa jednoduché nápady na riešenie aj týchto aktuálnych problémov môžu návštevníci Stredoslovenského múzea prostredníctvom výstavy s názvom Unesie zem naše kroky?
viac
23.01.2019
V Thurzovom dome pokrstia knihu o poslednom mohykánovi zlatníkov
Historik Filip Glocko zo Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici zasvätil svoju prácu jednému z najväčších uhorských zlatníkov 19. storočia a kedysi najvýznamnejšiemu zlatníkovi v meste pod Urpínom.
viac
18.05.2020
O pamätnú bankovku SSM bol záujem, pred múzeom sa aj stanovalo
Približne 200 nula eurových pamätných bankoviek s motívom jednej z expozícií Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici - Matejovho domu, predali v sobotu, len za prvú pol hodinu od spustenia predaja, pracovníci múzea v Thurzovom dome na tamojšom Námestí SNP.
viac
28.09.2022
Thurzov dom vystaví vyše 70 nástrojov, ktorými sa mučilo v Európe
Viac ako 70 exponátov mučiacich nástrojov, z ktorých takmer 30 je zo zbierok Stredoslovenského múzea (SSM), vystaví od 1. októbra Thurzov dom v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %