Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.12.2019 03:05

Tihányiovský kaštieľ už 30 rokov láka ľudí na prírodovedné výstavy


Tihányiovský kaštieľ v Radvani. Snímka zdroj: Stredoslovenské múzeum


Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici oslavuje v tomto roku 130 rokov od svojho vzniku a vo štvrtok popoludní si zároveň pripomenulo ďalšie významné výročie - 30 rokov od otvorenia prírodovednej expozície v Tihányiovskom kaštieli v časti mesta Radvaň výstavou 30(k)rokov (do) múzea.


Ako TASR informovala Martina Saktorová, manažérka SSM, počas novej výstavy návštevníci spoznajú prácu botanika, zoológa, entomológa, geológa, ale i lektora či dokumentátora. Bližšie nahliadnu do zákulisia práce jednotlivých odborníkov a ich nezastupiteľnej funkcie pri budovaní a zachovávaní zbierkových fondov, spracovaní, prezentácii a sprístupňovaní predmetov verejnosti či bádateľom.       

"Návštevníci odhalia tiež premeny Tihányiovského kaštieľa za 30 rokov prostredníctvom zachovaných fotografií z rekonštrukčných prác. Expozícia Príroda stredného Slovenska podstúpila čiastočnú modernizáciu, ktorú finančne podporil Fond na podporu umenia," konštatovala Saktorová.       

Súčasná budova Tihányiovského kaštieľa sa prvýkrát spomína už v 16. storočí. Po rode Nevéryovcov, Radvanských, Gerhardtovcov, Tihányiovcov a Ujhelyiovcov získalo budovu do vlastníctva v roku 1973 SSM, kedysi Krajské vlastivedné múzeum. Pri príležitosti 100. výročia založenia múzea bola 5. decembra 1989 slávnostne otvorená prvá samostatná expozícia Príroda stredného Slovenska.       

"Už o pár dní odhalíme verejnosti viaceré vzácne tajomstvá ukryté v depozitári Tihányiovského kaštieľa. Bude mať jedinečnú možnosť uvidieť najstaršiu mineralogickú zbierku Samuela Bothára, historický herbár Augusta Junkera, vzácnu zbierku motýľov Jana Patočku alebo prvý a jediný exemplár rybára dlhochvostého na Slovensku," doplnila Jaroslava Bobáková, kurátorka výstavy a botanička SSM.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2016
Na nádvorí Migazziovského kaštieľa sa bude variť slivkový lekvár
Tradíciu jeho varenia, ktorá sa pomaly vytráca z domácností, oživí 9. septembra Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre. O kultúrny program sa postará spevácky súbor Kolovrátok z Prílep.
viac
27.02.2020
Múzeum Betliar hľadá sprievodcov a dozorcov na letnú sezónu
Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum Betliar v okrese Rožňava hľadá do svojho tímu sprievodcov a dozorcov do andrássyovského kaštieľa na letnú sezónu v období jún až september 2020.
viac
23.01.2023
Do múzea v kaštieli zavítalo vlani viac ako 42 000 návštevníkov
Múzeum vo Svätom Antone navštívilo počas vlaňajšieho roka viac ako 42 000 ľudí. Po dvoch rokoch poznačených pandémiou nového koronavírusu sa prehliadky expozícií v historickom kaštieli konali opäť so sprievodkyňou. Informovala o tom Jana Slaná z oddelenia marketingu múzea.
viac
26.03.2024
V Tihányiovskom kaštieli predstavia zoologickú výstavu Mláďatá
V Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici bude od štvrtka (28. 3.) pre verejnosť prístupná zoologická výstava Mláďatá. Návštevníkom na príklade niekoľkých živočíchov predstaví rôzne typy rodičovských stratégií využívaných pri starostlivosti o potomstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %