Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
16.10.2023 11:55

Transparentný účet na pomoc samosprávam postihnutých zemetrasením


ZMOS - pomoc obciam


Združenie miest a obcí Slovenska zriadilo Transparentný účet na pomoc samosprávam postihnutých tohto týždňovým zemetrasením na východe Slovenska. O zriadení Transparentného účtu rozhodlo Predsedníctvo ZMOS na svojom piatkovom rokovaní.


Transparentný účet je verejne prístupný a otvorený účet, na ktorý môžu prispievať samosprávy, ako aj ktokoľvek iný, kto chce pomôcť samosprávam aj jej obyvateľom v zvládaní dôsledkov pondelkového zemetrasenia v obciach na východnom Slovensku v Prešovskom kraji, ktoré v desiatke obcí existenčne poškodilo verejné a súkromné budovy vrátane rodinných domov, verejných budov, kostolov a kultúrnych pamiatok. A v niekoľko desiatkach obcí spôsobilo vážne poškodenia na súkromných a verejných budovách a pamiatkach. 

Z transparentného účtu je zrejme, kto finančne prispel na pomoc samosprávam v zvládaní následkov zemetrasenia. O prerozdeľovaní zdrojov z Transparentného účtu rozhodne Predsedníctvo ZMOS na základe návrhu predsedov dotknutých regionálnych združení miest a obcí v území, ktorí detailne poznajú situáciu v regiónoch.

Číslo transparentného účtu s názvom ZMOS_pomoc obciam_zemetrasenie je SK83 0900 0000 0052 0848 0245. Transparentný účet je zverejnený TU.

Na piatkovom predsedníctve ZMOS informoval o aktuálnom stave v postihnutom území predseda Združenia miest a obcí Vranovského regiónu, starosta obce Nižný Hrušov a podpredseda Komory obcí Rady ZMOS Ján Fenčák.

„V Ďapalovciach sú iba dva domy bez poškodenia. Inak všetky stavby majú popraskané obvodové múry. Okrem toho na ľudí v týchto dňoch dolieha psychická únava. V teréne sú už aj psychológovia. V Holčíkovciach je obmedzená prevádzka základnej školy, poškodených je 60% budovy. V pondelok sa deti vracajú do školy, vyučovanie bude v provizórnych priestoroch.“

Po skúsenostiach z predchádzajúcich dní a komunikácii so starostami s dotknutých obcí uviedol: „Zemetrasenie ukázalo nepripravenosť štátnej správy. Situácia v regióne zvládame vďaka dobrovoľným hasičom, štátnym hasičom, veľkej solidárnosti medzi ľuďmi a súdržnosti primátorov, primátoriek, starostiek a starostov," informoval Ján Fenčák.

Dovoľujeme si Vás vyzvať k informovanosti o transparentnom účte na web stránke, sociálnych sieťach, prípadne aj v samosprávnych periodikách. Vopred Vám ďakujeme aj za solidaritu.

 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2022
ZMOS mobilizuje pomoc pre ukrajinských partnerov a ich občanov
Predsedníctvo Združenia miest a obcí Slovenska dnes schválilo rámec aktivít pre adresnú pomoc samosprávam a obyvateľom v dôsledku konfliktu na Ukrajine. ZMOS zriadi transparentný účet a tiež bude koordinovať materiálnu zbierku na pomoc prihraničiu.
viac
01.03.2022
ZMOS zriadil transparentný účet a prichádza s ďalšími aktivitami
Združenie miest a obcí Slovenska v pondelok zriadilo Transparentný účet. Okrem toho spracovalo vzory konkrétnych uznesení zastupiteľstiev k adresnej pomoci a tiež apeluje na vysoké školy a univerzity.
viac
29.03.2022
ZMOS posiela prvé peniaze z Transparentného účtu
Združenie miest a obcí Slovenska presne po mesiaci od zriadenia Transparentného účtu poskytlo obciam s hraničnými priechodmi finančnú pomoc. Peniaze pomôžu malým obciam s obrovským náporom utečencov.
viac
02.05.2022
ZMOS pošle piatim samosprávam v prihraničí 63 000 eur na pomoc s utečencami
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) dá mestám Humenné a Michalovce, a obciam Ubľa, Vyšné Nemecké a Veľké Slemence celkovo 63.000 eur. Financie pomôžu samosprávam s náporom utečencov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %