Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.04.2019 01:05

Trebišovský majáles 2019


Ilustračný výrez plagátu


Pri príležitosti osláv Sviatku práce mesto Trebišov zorganizuje utorok 30. apríla a stredu 1. mája tradičný Trebišovský majáles. Tak ako každoročná, aj tá tohtoročná atmosféra podujatia s kultúrnym programom sa bude niesť v ľudovom duchu.


Prezentovať svoje umenie budú žiaci Základnej umeleckej školy v Trebišove a Súkromnej základnej umeleckej školy TalentUm,  zaznejú piesne miestnych folklórnych kolektívov. Ako je známe z tradícií, v predvečer sviatočného dňa (30.4.) mesto spolu s folkloristami postaví „Máj“.    

 Trebišovský majáles slávia obyvatelia mesta každoročne dva dni.

30. 4. 2019 (utorok) o 16.00 h - Stavanie Mája na námestí

Program začne o 16.00 h na Mariánskom námestí, pred budovou ZUŠ hudobným vystúpením žiakov tejto školy. Po ňom bude nasledovať, ako je v regióne zvykom, zdobenie „Mája“ - mladého stromčeka. Farebnými stuhami budú stromček zdobiť trebišovskí folkloristi. Sprievodom ľudí, folkloristov a účinkujúcich detí, sa Trebišovčania presunú pred budovu Mestského kultúrneho strediska, kde postavia a upevnia na vopred pripravené miesto vyzdobený „Máj“. V kultúrnom programe (od cca 16.30 h) vystúpia miestne folklórne skupiny: Trebišovčan,Furmaňe, Paričovčan, Trebišovská Orgoňina a folklórny súbor Ľeľija.

V slovanskej kultúre sa Máje stavali z dôvodu hojnosti a dostatku plodov a krmiva, odtiaľ bol už len krôčik k významu, ktorý sa najčastejšie skloňuje v dnešnej dobe. Vyberajúc zo zvykov vieme, že stromček sa staval pred domy, v ktorých bývalo dievča súce na vydaj. Zvyčajne ich stavali slobodní mládenci svojim vyvoleným dievčatám pod okná.

1. 5. 2019 (streda) o 15.00 h  - Sviatok jari

Podujatie začne o 15.00 h na pódiu amfiteátra v mestskom parku. Veselú sviatočnú  náladu vytvoria svojím prezentovaním deti z ľudového súboru Trebišovčan. Piesňami a tancami potešia návštevníkov podujatia aj deti SZUŠ Talent Um. V závere Trebišovského majálesu vystúpi TRIO TONIC a hudobná kapela MLOCI.

Autor: (ts-Mgr. Martina MIŠTANIČOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2016
Prvomájový sviatok i Multifest spríjemnia Šaľanom spustené fontány
Šalianska radnica už začala pripravovať mestské fontány na letnú sezónu. Po údržbe a prečistení sa dnes začne ich skúšobná prevádzka. Do plnej prevádzky budú spustené v piatok 29. apríla.
viac
04.11.2016
Dni bieloruských umelcov na Liptove
Liptov od 8. do 11. novembra 2016 navštívia umelci z Bieloruska. V KÚPEĽOCH LÚČKY budú ľudoví umelci vystavovať umelecké a remeselné diela a zoznámia nás so svojou kultúrou. Vstup na podujatie v Kúpeľnom hoteli Choč je bezplatný.
viac
21.03.2017
Ako začať kariéru podľa seba? Skúste to v pivovare
Spojiť príjemné s užitočným. To ponúkajú Pivovary Topvar študentom 4. a 5. ročníkov vysokých škôl. Otvárajú ďalší ročník platených letných stáží.
viac
10.05.2017
Trebišovský majáles
Mesto Trebišov zorganizovalo kultúrno-spoločenské stretnutie pri príležitosti osláv Sviatku práce. Atmosféra dvojdňového podujatia sa niesla, ako každý rok, v ľudovom duchu. 
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %