Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.05.2020 10:50

Trenčiansky samosprávny kraj zostáva najotvorenejšou slovenskou župou


Snímka zdroj: (tsk).


V poradí piatemu vydaniu Rebríčka transparentnosti žúp, ktorý zverejňuje Transparency International Slovensko (TIS), kraľuje Trenčiansky samosprávny kraj. Pozíciu lídra sa župe podarilo obhájiť aj po viac ako dvoch rokoch.


aktuálnom Rebríčku transparentnosti žúp (2020) získal Trenčiansky samosprávny kraj 76,6 %-né skóre, čím prekonal svoju vlastnú rekordnú úroveň transparentnosti z roku 2017 (74,8 %). Naďalej tak zostáva jediným krajom so známkou transparentnosti A.

„Chcem poďakovať nielen v mojom mene, ale aj v mene zamestnancov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja za toto ocenenie. Na Trenčianskej župe si uvedomujeme, že pracujeme s verejnými zdrojmi, preto je dôležité, aby obyvatelia kraja mali prehľad o tom, či s týmito prostriedkami narábame efektívne. Dlhoročne sa snažíme o transparentné verejné obstarávania, transparentné nakladanie s majetkom župy či transparentné výberové konania. Všetko je to o ľuďoch, preto ďakujem župným zamestnancom za ich prácu,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Transparentnosť žúp bola meraná pomocou 132 indikátorov, pričom pribudlo 15 nových. Po prvýkrát sa v transparentnosti zlepšil každý kraj. Trenčianska župa získala najvyššie skóre v oblastiach hodnotenia ako Predaj a prenájom majetku, Prístup k informáciám, Zariadenia sociálnych služieb či Personálna politika. Naopak, priestor na zlepšenie ešte vidí v oblasti Mediálnej a Dopravnej politiky či oblasti Dotácií a grantov. Podľa Transparency International Slovensko sú samosprávne kraje transparentnejšie ako kedykoľvek predtým (63,3 %), dokonca otvorenejšie než stovka najväčších slovenských miest. Ide tak o najvýraznejší skok v histórii merania transparentnosti žúp.

Autor: (Lenka Kukučková, odd. komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2016
Primátor mesta Ján Ragan si cení prvenstvo v rebríčku transparentnosti
Primátor Vranova nad Topľou si cení, že samospráva bola vyhodnotená ako najtransparentnejšia. Vyplýva to z tohtoročného rebríčka transparentnosti 100 najväčších miest na Slovensku, ktorý vo štvrtok (24. 11.) predstavila mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS).
viac
01.10.2017
Najtransparentnejšou župou je Trenčianska
Podľa Transparency International Slovensko väčšina žúp pre vyššiu transparentnosť za posledné dva roky veľa nespravila.
viac
07.05.2020
Banskobystrický kraj poskočil v rebríčku transparentnosti o tri priečky
Druhou najotvorenejšou krajskou samosprávou na Slovensku sa stal Banskobystrický samosprávny kraj. Vyplýva to z hodnotenia Transparency International Slovensko. Kraju sa podarilo v porovnaní s predchádzajúcim hodnotením poskočiť o tri miesta vyššie.
viac
17.05.2022
Najotvorenejším VÚC je trenčiansky, najhoršie v rebríčku obstál nitriansky
Najtransparentnejším samosprávnym krajom je opätovne Trenčiansky kraj, naopak, najhoršie je na tom z hľadiska otvorenosti a sprístupňovania informácií Nitriansky samosprávny kraj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %