Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.04.2021 10:15

Triediť treba i rolky od toaletného papiera či obaly od vajíčok a pizze


Snímka zdroj: (Shutterstock).


Papier, ktorý je veľmi často používaným materiálom, nie je donekonečna recyklovateľný ako sklo a kovy.


„Napriek tomu má veľký význam ním čo najviac šetriť a ak už má skončiť ako odpad, tak potom ho treba odhodiť do toho správneho kontajnera,” povedal Marek Brinzík z organizácie zodpovednosti výrobcov Natur-Pack. Do modrých kontajnerov patria aj rolky od toaletného papiera či obaly od vajíčok a pizze.

Základnou zásadou správneho triedenia odpadov z papiera je, aby neskončili v prírode ani zmesovom kontajneri. „A aj keď papier v prírode podlieha pomerne rýchlemu rozkladu a nerobí takú šarapatu ako plasty a sklo, do prírody zásadne nepatrí. A nepatrí ani do zmesového kontajnera,” skonštatoval Brinzík.      

Papierové krabice treba pred vyhodením dôkladne postláčať. V závislosti od ich veľkosti sa dá takto ušetriť až 80 percent obsahu kontajnera. „Vďaka tomu sa dá veľmi účinne zabrániť jeho preplneniu a v dôsledku toho aj nesprávnemu vyhadzovaniu papiera do susediacich, najčastejšie zmesových kontajnerov,” doplnil Brinzík.      

Triedenie odpadov z papiera je na Slovensku jednotné. „Odpadom z papiera alebo papierovej lepenky prislúcha modrá farba a takmer všade sa aj triedia do kontajnerov, prípadne vriec, modrej farby, výnimočne sa využívajú aj kontajnery inej farby, ale prinajmenšom nálepky na kontajneroch musia byť modré,” vysvetlil Brinzík.      

Do modrých kontajnerov patria noviny, časopisy, kartónové krabice, kancelársky papier aj rolky od toaletného papiera a obaly od vajíčok. „Pre recyklátora nie je problémom ani obal od pizze, a to aj v prípade, že je na ňom aj zopár mastných fľakov,” poznamenal Brinzík.      

Z vyzbieraného papiera sa recykláciou vyrábajú rôzne papierové materiály od kancelárskych papierov cez utierky a servítky, toaletný papier, vlnitú lepenky až po rozmanité papierové kartóny a škatule.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2021
Aj prázdne obaly od liekov či korenín možno vytriediť
Aj prázdne blistre od liekov či obaly od korenín možno recyklovať. Naopak, do triedeného zberu nepatria špinavé vreckovky, plienky či infekčný odpad.
viac
29.07.2021
Ako triedime (pripravujeme k recyklácii) sklo?
Po niekoľkoročných skúsenostiach s triedením odpadov sa v seriáli pokúsime zjednodušene zhodnotiť, ako sa obyvateľom Slovenska darí triediť komunálne odpady (KO) v tej-ktorej komodite, respektíve zopakovať základné kroky ohľadne tohto postupu.
viac
04.08.2021
Seriál: Ako triedime (pripravujeme k recyklácii) papier?
Odborníci tvrdia, že podľa súčasných možností dokážeme väčšinu správne vytriedeného papiera recyklovať minimálne 4-5 krát, maximálne 7-8 krát. Z recyklátu sa opätovne vyrábajú napríklad noviny, kuchynský, toaletný papier, škatuľové kartóny, kartóny na vajcia, papierové tašky, kancelársky papier atď.
viac
16.11.2021
Päťdesiatroční (a starší) triedia odpady viac ako mladí
Starší ľudia sú pri triedení komunálnych odpadov zodpovednejší ako mladí. Vyplýva to z  odpovedí tisícky respondentov, ktorý pre potreby OZV ENVI - PAK vykonala prieskumná agentúra MNFORCE.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %