Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.05.2020 08:10

Trnavská župa bude postupne otvárať kultúrne inštitúcie


Divadlo J. Palárika v Trnave.


V súvislosti s uvoľňovaním preventívnych opatrení v boji proti ochoreniu COID-19 bude trnavská župa postupne otvárať svoje kultúrne inštitúcie. Otvorené budú múzeá, galérie a knižnice. Osvetové centrá, hvezdáreň či divadlo, ktorých činnosť je založená na hromadných akciách, ostávajú zatvorené.


Župa aktuálne čaká na usmernenie hlavného hygienika a distribuuje pre zamestnancov inštitúcií zdravotné ochranné pomôcky. Presný termín otvorenia 6 múzeí, 2 galérií a 4 knižníc kraj verejnosti oznámi v najbližších dňoch.

„Pre ľudí a kultúru v kraji to je veľmi dobrá správa, že môžeme otvoriť aspoň niektoré kultúrne inštitúcie. V tejto chvíli čakáme na usmernenie hlavného hygienika a v momente, ako nám to situácia dovolí, naše knižnice, galérie a múzeá otvoríme. Samozrejme prevádzka bude možná len pri dodržiavaní hygienických opatrení. Budeme chrániť tak zamestnancov, ako aj návštevníkov,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Župa komunikuje s ministerstvom kultúry ohľadom dopadov koronakrízy na zriaďovanú aj nezriaďovanú kultúru. Štát by mal v tomto smere vyčleniť financie na straty župných kultúrnych organizácií, ktorých je na Slovensku 220, rovnako ako sanovať nezriaďovaným kultúrnym subjektom výpadok dotačných prostriedkov, ktoré je samospráva nútená, z dôvodu poklesu príjmov a dopadu opatrení, redukovať.

Trnavská župa má v zriaďovateľskej pôsobnosti celkom 18 kultúrnych inštitúcii, v ktorých pracuje spolu 331 zamestnancov. Aktuálna situácia významným spôsobom ovplyvnila fungovanie týchto organizácií. V dôsledku preventívnych opatrení v boji proti koronavírusu sú ich finančné výpadky za mesiace marec a apríl na úrovni viac skoro 110 tis. eur. Táto suma predstavuje súhrn výpadkov vlastných príjmov z dôvodu zákazu kultúrnych a spoločenských podujatí a zatvorenia organizácií pre verejnosť (vstupné, členské, kultúrne/vzdelávacie poukazy a pod.) Najviac sa táto situácia dotkla župného Divadla J. Palárika v Trnave, ktoré stratilo za mesiac marec a apríl už viac ako 77 tis. eur.

Kultúrne inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti TTSK:

Západoslovenské múzeum v Trnave

Žitnoostrovské múzeum v Dunajskej Strede

Vlastivedné múzeum v Galante

Balneologické múzeum I. Wintera v Piešťanoch

Vlastivedné múzeum v Hlohovci

Záhorské múzeum v Skalici

Galéria J. Koniarka v Trnave

Záhorská galéria J. Mudrocha v Senici

Divadlo J. Palárika v Trnave

Knižnica J. Fándlyho v Trnave

Galantská knižnica

Záhorská knižnica v Senici

Žitnoostrovská knižnica v Dunajskej Strede

Trnavské osvetové stredisko

Galantské osvetové stredisko

Záhorské osvetové stredisko v Senici

Žitnoostrovské osvetové stredisko v Dunajskej Strede

Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci

Autor: (ttsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2020
Bratislavskú Zoo otvorili v stredu opäť pre verejnosť
V Bratislave otvorili v stredu (6. 5.) takmer po dvoch mesiacoch pre verejnosť zoologickú záhradu v Mlynskej doline. Platiť tam však budú viaceré hygienické opatrenia. Zoo Bratislava o tom informuje na svojom webe.
viac
09.05.2020
Kultúrne inštitúcie začínajú vítať prvých návštevníkov po dvoch mesiacoch
V súvislosti so zrýchleným uvoľňovaním bezpečnostných opatrení proti novému koronavírusu, ktoré schválila vláda s platnosťou od 6.mája, otvárajú svoje brány návštevníkom nielen vonkajšie expozície kultúrnych inštitúcií, ale i samotné múzeá, galérie, či knižnice.
viac
26.10.2020
Kultúra sa presúva do online priestoru
V súvislosti s obmedzením pohybu obyvateľstva zostane všetkých 18 kultúrnych inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti trnavskej župy pre verejnosť uzatvorených od soboty 24. októbra 2020 až do odvolania.
viac
19.05.2021
V múzeu, galérii i zoo evidujú výpadky tržieb v desaťtisícoch eur
V bratislavskej zoologickej záhrade, mestskom múzeu i galérii evidujú za prvý kvartál tohto roka pre obmedzenia spôsobené pandémiou nového koronavírusu výpadky tržieb v desaťtisícoch eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %