Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
18.12.2019 05:05

Turecká fontána v meste nebude, poslanci odmietli dar veľvyslanectva


Ilustračná snímka, zdroj: Slovakia.travel


Mestskí poslanci neschválili návrh na prijatie daru od Veľvyslanectva Tureckej republiky, ktoré chcelo fontánu darovať mestu ako symbol slovensko-tureckého priateľstva.


Podľa primátora Nových Zámkov Otokara Kleina mal byť dar gestom tureckej strany, ktorá chcela týmto spôsobom vyjadriť ospravedlnenie za vyše dvadsaťdvaročnú osmanskú okupáciu.       

Turecká fontána mala byť umiestnená na Majzonovom námestí. Hodnota samotnej stavby bola vyčíslená na 100-tis. eur. Fontána mala byť postavená v štýle klasickej tureckej architektúry. Podľa poslancov je dar v navrhovanej podobe nevhodný pre zvolenú lokalitu, zastavanú v štýle domácej architektúry. Poslanci sa tiež obávajú toho, že spoločnosť nie je pripravená na podobnú stavbu. „Je tam náboženský podtón, nápis z koránu. Stavba by mohla u niektorých ľudí evokovať extrémistické vandalské počiny,“ upozornili poslanci.       

Nové Zámky boli v minulosti dôležitou protitureckou pevnosťou. V tomto roku si Novozámčania pripomenuli 334. výročie oslobodenia mesta spod osmanskej nadvlády. Turecké vojsko obsadilo novozámocký hrad 26. septembra 1663. Dobytie Nových Zámkov otvorilo Turkom cestu na západné Slovensko a na Moravu. V Nových Zámkoch zriadili Turci stredisko svojej provincie – ejáletu, ktorému podriadili viac ako 100 dedín a mestečiek. Pod nadvládou tureckých panovníkov bolo mesto 22 rokov. Hlavný a úspešný protiturecký útok, ktorý znamenal oslobodenie Nových Zámkov spod osmanskej okupácie, sa odohral 19. augusta 1685.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2018
Nové Zámky sa zapoja do projektu budovania cyklotrás
Mesto Nové Zámky sa zapojí do projektu s názvom KOMBI, ktorého cieľom je vybudovanie siete cyklotrás v slovensko-maďarskom pohraničí. Hlavným partnerom projektu je Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS) Pons Danubii.
viac
20.08.2022
V Nových Zámkoch spustia pilotný projekt zdieľaných kolobežiek
V Nových Zámkov budú po prázdninách k dispozícii zdieľané elektrické kolobežky. Ako informovala radnica, zatiaľ ide iba o dvojmesačný pilotný projekt.
viac
19.10.2022
Mesto znižuje spotrebu verejného osvetlenia i vykurovaciu teplotu
Mesto Nové Zámky pokračuje v opatreniach na zníženie spotreby energií, ktorých ceny vzrástli oproti minulému roku viac ako sedemnásobne. Ak by radnica neprijala žiadne opatrenia, suma naplánovaná v mestskom rozpočte na celý rok by stačila len do leta, zhodnotila radnica.
viac
21.12.2023
Mesto sa znovu pokúsi získať dotáciu na rekonštrukciu haly Milénium
Mesto Nové Zámky sa opakovane pokúsi získať dotáciu na rekonštrukciu športovej haly Milénium. Podanie žiadosti odsúhlasili mestskí poslanci na svojom decembrovom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %