Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
02.06.2017 11:53

Tvrdošínska dvanástka


Snímka zdroj: (zilinskazupa.sk).


Bežeckú sériu Žilinská ŽupaRUN odštartujú pretekom Tvrdošínska dvanástka.


Bežeckú sériu Žilinská ŽupaRUN odštartuje pretek Tvrdošínska dvanástka. História tohto podujatia siaha až do r. 1975, v ktorom sa uskutočnil prvý ročník pod názvom Beh víťazstva. Konal sa na počesť 30. výročia oslobodenia mesta Tvrdošín počas 2. svetovej vojny. Tradícia behu sa po spoločenských zmenách v roku 1989 prerušila, avšak v roku 2003 sa skupina miestnych bežeckých nadšencov rozhodla preteky obnoviť. Dĺžka a trasa pretekov sa menila až kým sa neustálila vo svojej súčasnej podobe.

Trať pretekov vedie v nenáročnom výškovom prevýšení, meria 12 kilometrov a štartuje z Trojičného námestia v Tvrdošíne. Pokračuje na otočku pri priehradnom múre Oravskej priehrady, kde sa bežci môžu pokochať výhľadom na najväčšiu vodnú plochu Slovenska a vracia sa späť do cieľa na námestie do Tvrdošína.

Na podujatí sa okrem domácich bežcov zúčastňujú aj zahraniční  bežci z Poľska, Česka, Maďarska, Ukrajiny a ďalších krajín. Vzácnou návštevou, ktorá odbehla trať pretekov boli bežci z čierneho kontinentu – z Afriky a pochádzali zo štátov ako Keňa a Etiópia. Na pretekoch sú vítané celé rodiny, súťažiť môžu malí aj veľkí bežci, začiatočníci a aj ostrieľaní vytrvalci.

Štart hlavného preteku – behu na 12 km sa uskutoční o 10:15 hod. z Trojičného námestia. Detské kategórie budú štartovať  na námestí postupne od 10. hodiny a po odštartovaní hlavnej kategórie. Prezentácia sa uskutoční od 8:00 do 9:45 hod. vo Veľkej spoločenskej sále v Tvrdošíne.

 

Autor: (Lenka ZÁTEKOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
Preteky pri východe slnka odštartujú ďalší ročník podujatí Tatry v pohybe
Celoročná séria podujatí Tatry v pohybe pokračuje aj v roku 2017. Prvým z tohoročných pretekov je beh pri východe slnka "Sunrise Run", ktorý je súčasťou štvrtého ročníka Zimnej bežeckej série. Štart a cieľ bude v golfovom rezorte vo Veľkej Lomnici v okrese Kežmarok.
viac
03.05.2017
Cyklosezóna na Liptove začína
„CykloKorytnička“, náučno – relaxačná trasa pre peších turistov, bežcov a cyklistov na horských bicykloch z Ružomberka do Korytnice, otvára cyklistickú sezónu na Liptove už najbližšiu sobotu. Organizátori pripravili na tento deň hromadnú jazdu.
viac
24.11.2017
Bathory cross 2017
Finálový pretek série "Výživná štvorka" preverí bežcov v lesoch pri Čachtickom hrade.
viac
28.06.2021
Do pretekov Behaj Lesmi sa zapojilo sedem stoviek účastníkov
Bez mrakov a v tropickom teple prebehli historicky prvé preteky série Behaj lesmi na Slovensku. Účastníci prebehli bratislavským hradom Devín až do hlbokých lesov Devínskej Kobyly.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %