Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
08.04.2022 07:45

ÚMS: Obyvatelia miest sa ocitajú v kritickej sociálnej núdzi


Únia miest Slovenska.


Najväčšie mestá Slovenska evidujú zvýšený nárast ľudí v kritickej sociálnej situácii. Obyvatelia sa častejšie obracajú na obecné úrady s prosbami o pomoc s obavami o stratu domova alebo neschopnosťou hradiť svoje bežné výdavky.


Mestá však nedisponujú dostatočnými možnosťami priamej pomoci. Preto volajú po riešení, ktoré by na úrovni štátu zabezpečilo priamu, adresnú a pravidelnú finančnú pomoc najohrozenejším obyvateľom, ktorá bude kompenzovať zvýšené životné náklady v dôsledku zdražovania. V opačnom prípade hrozí sociálny pád tisícom doteraz fungujúcich rodín, samoživiteľov alebo seniorov s nižšími dôchodkami. Zhodlo sa na tom Prezídium Únie miest Slovenska (ÚMS) na včerajšom online stretnutí. ÚMS vyzýva na pomoc sociálne zraniteľným obyvateľom.

Zvyšovanie cien a nezmenené mzdy 

Najväčšia miera zdražovania za posledných desať rokov, inflácia na úrovni necelých 10 %, s tým súvisiace výrazne rastúce ceny potravín a energií a čoraz drahšie náklady na bývanie. Tento nárast cien spôsobuje, že jednotlivci, seniori, samoživitelia a rodiny s nižšími príjmami žijúci v mestách čelia čoraz ťažšej ekonomickej situácii pri platbách za bežné mesačné výdavky. Práve život v mestách podľa dostupných dát totiž vďaka dlhodobo vyšším nákladom a nezmeneným platovým úrovniam spôsobuje, že mesačné výdavky sa pri zdražovaní neúmerne zvyšujú.  

Bývanie je čoraz nedostupnejšie 

Dlhodobo rastúci trend cien nehnuteľností alebo ich prenájmov sa najsilnejšie prejavuje priamo v najväčších mestách Slovenska. Celosvetová finančná kríza sa dotkla aj výroby stavebných materiálov, čo spomaľuje výstavbu a zároveň ju predražuje. Postpandemický stav svetovej ekonomiky zároveň spôsobil po dlhej dobe prvý nárast úrokov hypoték, čo bude mať za následok opäť nedostupnejšie bývanie pre strednú triedu obyvateľstva alebo úplne nedostupné pre finančne slabšiu časť obyvateľstva, napr. rodičov samoživiteľov. Rovnakú situáciu je možné očakávať nielen pri nákupe bytov, ale aj pri ich prenájme. 

Mestá nedokážu túto situáciu adekvátne riešiť. Dotknuté skupiny obyvateľstva trpia zvýšenými nákladmi na život a nezmenenými príjmami, čo vyžaduje adresnú finančnú a pravidelnú pomoc. Aktuálnym riešením nie je ani mestské nájomné bývanie, keďže v najväčších mestách Slovenska je ho dlhodobo nedostatok, čo je spôsobené náročnosťou samotnej výstavby spolu s nepružným systémom financovania štátom. Predstavitelia miest majú obavu z rastúceho počtu ľudí, ktorí prídu o svoje bývanie a budú tak odkázaní na krízovú pomoc sociálnych služieb, ktorých kapacity sú nedostatočné.

Únia miest Slovenska zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska. Aj preto veríme, že hlas našich miest má, aj pri riešení  tejto témy, svoju váhu a svoj prínos.

 

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2020
Mestá sú frustrované. Nemajú informácie
Únia miest Slovenska po spoločnom rokovaní členských miest musí konštatovať, že aj napriek maximálnemu spoločnému úsiliu je proces prípravy na celoplošné testovanie obyvateľstva z objektívnych príčin nerealizovateľný.
viac
19.01.2021
Mestá umožnia svojim obyvateľom dať sa otestovať cez víkend
Všetkých 56 slovenských miest, ktoré sú členmi Únie miest Slovenska (ÚMS) a žije v nich takmer 2 milióny obyvateľov, umožní svojim obyvateľom dať sa cez víkend otestovať.
viac
26.01.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska ku skríningovému testovaniu
Únia miest Slovenska (ÚMS) žiada predsedu vlády, aby urýchlene zvolal konzílium odborníkov, aj za účasti predstaviteľov samosprávy.
viac
12.02.2021
ÚMS: Situácia s MOM sa vo viacerých mestách zlepšila
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta, že Ministerstvo zdravotníctva SR vypočulo našu požiadavku, že je nevyhnutné spružniť proces vzniku súkromných mobilných odberových miest (MOM).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %