Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
28.05.2022 08:05

ÚMS žiada štát o ďalšie rokovanie


ÚMS - logo


Únia miest Slovenska apeluje na vládu SR a vládne strany, aby neprijímali žiadne rozhodnutia o medializovanom daňovom mixe bez jednoznačnej dohody so samosprávami.


ÚMS zásadne nesúhlasí s návrhmi a postupom zo strany štátu a žiada predsedu vlády SR Eduarda Hegera a ministra financií SR Igora Matoviča, aby si sadli za jeden stôl a seriózne začali rokovať o reforme verejnej správy, ktorej súčasťou je aj zmena financovania.

 Štát opäť ukazuje svoj centralistický prístup, keď si zmyslí, že za krátky čas vyrieši tak zásadnú agendu, akou je financovanie samospráv. Žiadame aj poslancov NR SR, aby nepredkladali žiadne návrhy bez serióznej diskusie so samosprávami. Urýchlené vyhlásenia  a návrhy vedú k zhoršovaniu situácie a môžu obyvateľom miest a obcí viac ublížiť, ako  pomôcť. Zhodli sa na tom zástupcovia členských miest na dnešnom online rokovaní Republikovej rady ÚMS.

 ÚMS preto  naliehavo žiada štát o ďalšie  rokovanie.  Takéto skratkovité riešenia situácii nepomáhajú, práve naopak,  ich výsledkom bude zničenie samospráv a neschopnosť miest a obcí starať sa o svojich obyvateľov. ÚMS si stojí za tým, že aktuálne opatrenia z dielne rezortu financií  položia samosprávy na kolená a ľuďom nijako nepomôžu. 

 Prezident ÚMS Richard Rybníček:„Už nemáme čo stratiť. Situácia je natoľko vážna, že nám nezostáva nič iné, ako bojovať do poslednej chvíle za to, aby si štát oprávnené argumenty a záujem samospráv o hľadanie spoločných riešení konečne všimol a zobral ich vážne. Chcem opätovne vyvolať rokovanie s premiérom, sadnúť si za jeden stôl a odísť s prísľubom, že nie je všetko stratené. Potrebujeme hľadať riešenia, ktoré samosprávy nezlikvidujú. ÚMS požiadala o stretnutie aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Ak pani prezidentka náš záujem o stretnutie opätuje, budeme ju zdvorilo žiadať,  aby pri rozhodovaní o opatreniach z dielne rezortu financií zvážila aj relevantné argumenty samospráv.“

 ÚMS pripomína, že dlhodobo a opakovane vyzývala zástupcov štátu k spolupráci so samosprávami, aby našli spoločné riešenie aktuálnej krízy. ÚMS bude naďalej pokračovať v iniciatívach smerujúcich k zmene spravovania štátu a  k posilneniu postavenia miest tak, aby sme neriešili neustále dôsledky zlých rozhodnutí centrálnej vlády, ktorá nemá znalosti o území a často rozhoduje aj na základe zlých interpretácií reality. Budeme naďalej upozorňovať na nesprávne rozhodnutie vlády a parlamentu SR, ktoré ohrozujú fungovanie miest a obcí a tým aj bezpečie a kvalitu života našich obyvateľov.

 Napäté vzťahy medzi vládou SR a územnou samosprávou sú dôsledkom podceňovania procesu decentralizácie, na čo ÚMS upozorňuje už roky a predkladá námety na riešenia. Avšak,  bez adekvátnej reakcie slovenských vlád. ÚMS je presvedčená, že iba vyššia miera autonómie miest, najmä finančná, môže stabilizovať situáciu a obmedziť snahy centrálnej vlády realizovať svoje politiky prostriedkami územnej samosprávy.

Únia miest Slovenska zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska. Aj preto veríme, že hlas našich miest má, aj pri riešení  tejto témy, svoju váhu a svoj prínos.

 

 

Autor: (ts-ÚMS, Daniela Piršelová, hovorkyňa)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2020
ÚMS víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady, a to nielen z hľadiska budúcej vyššej celkovej sumy finančných prostriedkov pre Slovensko, ale najmä zachovania čo najväčšej miery flexibility ich využívania. Informovali o tom z Kancelárie ÚMS.
viac
28.01.2021
Štát neberie mestá a samosprávy ako relevantných partnerov
Únia miest Slovenska (ÚMS)je sklamaná z priebehu a výsledku stredajšieho rokovania ústredného krízového štábu. Súčasnú situáciu považuje za mimoriadne nejasnú a frustrujúcu.
viac
25.02.2021
Vyhlásenie ÚMS k podpredsedovi vlády SR Š. Holému a k novele stavebného zákona
Únia miest Slovenska (ÚMS) dôrazne žiada podpredsedu vlády SR Štefana Holého, aby zvážil a zmenil svoj slovník voči voleným predstaviteľom samosprávy.
viac
15.12.2021
ÚMS iniciatívne rokovala s ministrom financií SR o návrhu daňovej reformy
Únia miest Slovenska (ÚMS) v utorok iniciatívne diskutovala s ministrom financií SR Igorom Matovičom o predstavení návrhu daňovej reformy, ktorá u zástupcov slovenských miest vyvolala znepokojenie a množstvo otázok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %