Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
10.10.2023 02:00

Útulok, ktorý pomáha chorým ľuďom bez domova, funguje už 15 rokov


Ilustračná snímka - TASR


Útulok a zariadenie opatrovateľskej služby (ZOS) sv. Lujzy de Marillac v Bratislave, ktoré pomáha v hlavnom meste ľuďom bez domova, funguje už 15 rokov. Poskytuje 24-hodinovú starostlivosť ľuďom, ktorí prišli o domov a sú zároveň ťažko chorí, v rekonvalescencii alebo majú telesné znevýhodnenie.


Pri príležitosti medzinárodného dňa ľudí bez domova či Svetového dňa hospicovej a paliatívnej starostlivosti pozýva v utorok (10. 10.) na deň otvorených dverí.         

"Návštevníci môžu s nami stráviť časť dňa, počas ktorého budú môcť nahliadnuť do každodennosti našich klientov, rovnako ako aj zamestnancov. A byť svedkami toho, aká krásna a niekedy náročná naša práca dokáže byť," približuje Jozef Kákoš, riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko, pod ktorú zariadenie patrí.         

Súčasťou programu bude napríklad komentovaná prehliadka priestorov zariadenia, výstava diel a fotografií klientov či workshop výroby bezodpadových podpaľovačov. Proces ich výroby sa začína prípravou triesok a knôtov, cez formovanie triesok do finálnej podoby podpaľovača po voskovanie a balenie. Klienti si tým rozvíjajú pracovné návyky a zručnosti, posilňujú trpezlivosť i jemnú motoriku.         

Útulok a ZOS sv. Lujzy de Marillac je miestom, kde ľudia bez domova so zdravotným znevýhodnením nachádzajú útočisko a priestor na rekonvalescenciu. Okrem ubytovania a stravy poskytuje klientom aj sociálne poradenstvo, ošetrovateľskú starostlivosť či prepravnú službu. Ročne sa postará približne o 80 ľudí bez domova. Ide najmä o ľudí v staršom veku s mnohými zdravotnými ťažkosťami či po prepustení z nemocnice.         

"Od svojho vzniku sme poskytli 163.000 nocľahov, naše služby využilo 780 ľudí bez strechy nad hlavou, z toho 163 žien," podotýka vedúci zariadenia Michal Cibiri. Približne 40 percent ľudí, teda viac ako 300, sa podarilo doposiaľ posunúť do stabilného a bezpečného bývania.         

Zariadenie nesie meno po zakladateľke Spoločnosti dcér kresťanskej lásky, sv. Lujze de Marillac, ktorá zasvätila svoj život pomoci najchudobnejším a stala sa "matkou chudobných".

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2018
Mestskí poslanci odobrili koncepciu pomoci ľuďom bez domova
Bratislavskí mestskí poslanci schválili Koncepciu pomoci ľuďom bez domova v hlavnom meste. Aj prostredníctvom nej sa chce magistrát zamerať na prevenciu, zníženie počtu bezdomovcov či skvalitnenie systému poskytovaných sociálnych služieb.
viac
28.09.2018
Ružinovské hodové slávnosti 2018- najdôležitejšie a najkrajšie podujatie v Ružin
Mestská časť Bratislava-Ružinov aj tento rok pripravila hodové slávnosti pri príležitosti sviatku sv. Vincenta de Paul, ktorému je zasvätená Farnosť Bratislava-Prievoz.
viac
29.03.2023
Na bezpečnosť v uliciach bude aj tento rok dohliadať Nočná pomoc
Na bezpečnosť nočného života v Bratislave bude počas piatkových a sobotných nocí aj tento rok dohliadať dobrovoľnícka Nočná pomoc. Posilní tak prácu mestskej a štátnej polície či záchrannej služby.
viac
10.02.2024
Otužilci zvýraznili dôležitosť pomoci ľuďom bez domova počas zimy
Na dôležitosť pomoci ľuďom bez domova v zimnom období poukázali v sobotu predpoludním aj účastníci charitatívneho otužovania. Na bratislavských Zlatých pieskoch vstúpilo do chladných vôd jazera vyše 100 otužilcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %