Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.05.2018 07:05

ÚVO oceňuje súčinnosť ZMOS pri príprave novely o obstarávaní


Na snímke zľava predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora, predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák a riaditeľ Inštitútu verejného obstarávania Jaroslav Lexa.


Novela zákona o verejnom obstarávaní sa nachádza v predbežnom pripomienkovom konaní. Je predpoklad, že na budúci týždeň pôjde do medzirezortného pripomienkového konania. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) má ambíciu, aby sa ním vláda zaoberala do začiatku letných prázdnin.


Uviedol to v piatok pre TASR predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák po stretnutí s predsedom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michalom Sýkorom. Novela zákona by mala byť účinná od októbra 2018.       

Predseda ÚVO ocenil pred médiami súčinnosť ZMOS-u pri príprave novely. Úrad si vypočul praktické problémy obcí a tomu prispôsobil textáciu novely. "Tá sa týkala sa zákaziek malého rozsahu alebo zákaziek s nízkou hodnotou. Práve na požiadanie ZMOS-u sme definovali nové jasnejšie legislatívne pravidlá, aby obce vedeli flexibilnejšie nakupovať tovary, služby a práce," priblížil navrhované zmeny.       

Ku kontroverzným firmám, ktoré sa zúčastňujú obstarávaní, Sýkora uviedol, že to bola jedna z tém rokovaní. "Dohodli sme sa, že si vypracujeme vzorové zmluvy a na pár prípadoch zrealizujeme v praxi. Kritériá urobíme tak, aby sme ich dokázali nachytať, obrazne povedané," konštatoval a dodal, že ide o proces v ktorom potrebujú pomoc ÚVO.       

Podľa Hliváka sa dohodli aj na komunikácii o používaní nových pravidlách obstarávania, príkladoch správnej a nesprávnej praxe, na motivačných opatreniach pre lokálnych podnikateľov. "Budeme nabádať obce a pomáhať im, aby spoločne chodili do obstarávania v čase prípravy," avizoval šéf ÚVO s tým, že obce, ktoré nemajú dostatok personálnych kapacít, by si zdieľali poznatky.  SR-zákon-

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2020
ÚVO predstavuje novelizáciu zákona o verejnom obstarávaní
Úrad pre verejné obstarávanie predstavil vlastný návrh novely zákona o verejnom obstarávaní. Zachováva princíp súťaživosti, verejné obstarávanie by sa malo zrýchliť, posilniť sa má transparentnosť a verejná kontrola. Zaviesť by sa podľa návrhu mal napríklad inštitút špekulatívnych námietok.
viac
07.01.2021
Sedem zásadných pripomienok ZMOS k VO
Združenie miest a obcí Slovenska tesne pred koncom roka uplatnilo v rámci medzirezortného konania sedem zásadných pripomienok k návrhu zákona o verejnom obstarávaní. Návrh zákona predložil do medzirezortného pripomienkového konania Úrad podpredsedu vlády SR.
viac
11.02.2021
MVO žiadajú odložiť návrh zmien vo verejnom obstarávaní a prepracovať ich
Mimovládne organizácie (MVO) žiadajú odloženie návrhov zmien vo verejnom obstarávaní a ich prepracovanie. Pripomienky k návrhu zákona o súdnej ochrane vo verejnom obstarávaní už zaslali ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej.
viac
14.03.2023
V návrhu zmeny zákona o verejnom obstarávaní vidíme benefity pre samosprávy
Mestá pozitívne vnímajú viaceré benefity navrhovanej novely zákona o verejnom obstarávaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %