Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
16.01.2024 04:28

V Beluši sa zazelená na jar viac ako 300 nových drevín


Ilustračná snímka OcÚ Beluša


Obec Beluša získala novú výsadbu v hodnote 33.969,23 eura vrátane vyžadovanej projektovej dokumentácie. Okrem rekonštrukcie historického parku v Lednických Rovniach a Streženíc sa tak vďaka Trenčianskemu samosprávnemu kraju vysadili stromy v piatich vybraných belušských lokalitách.


Vznik úseku cyklistickej trasy Ladce-Púchov si vyžiadal výrub niektorých drevín, ktoré nahradili v rámci povinnej náhradnej výsadby dreviny nové. Dve miesta s novou výsadbou sa nachádzajú na sídlisku Ľudovíta Štúra, tretie pri cintoríne, jedno na ulici M. R. Štefánika a posledné v blízkosti hlavnej križovatky v centre obce smerom na Púchov a Považskú Bystricu.

V Beluši sa zazelená na jar 305 nových stromov a krov. Najviac až 201 kusov sa nachádza na okraji cesty vedúcej popri rieke Pružinke na ulici M. R. Štefánika. Z ihličnanov tvoria väčšinu smreky, medzi listnatými stromami sa objavilo ginko dvojlaločné, slivka čerešňoplodá, jelša, javor a gledíčia trojtŕňová. Medzi listnatými krami prevláda tavoľník popolavý, tavoľa kalinolistá a zlatovka prostredná. Spoločnosť im robí ďalších 12 rôznorodých druhov, ktoré sa vyznačujú zaujímavými kvetmi, sfarbením listov alebo plodmi.

Obyvatelia a návštevníci sídliska Ľudovíta Štúra napočítajú na okolitej ploche 64 drevín, z ktorých zakvitne na jar napríklad až 29 orgovánov, 15 ríbezlí krvavých a sedem hlohov. Okolie cintorína bude opticky oddeľovať 25 ihličnatých tují západných. Na križovatke spestria okolitý priestor okrem troch okrasných jabloní najmä žltolisté a červenolisté tavole. Výsadba všetkých rastlín sa uskutočnila na jeseň, aby zakorenenie drevín uľahčili výdatné zrážky.

Pred výsadbou sa mechanicky upravila, prehnojila a ošetrila pôda. Plochy pod výsadbou sa pokryli drvenou kôrou, aby sa zjednodušila budúca údržba. Rozprestretá mulčovacia plocha zabráni možnému prerastaniu buriny a pomôže zadržiavať na mieste vlahu. Tabletové hnojivo bude drevinám zabezpečovať postupný prísun živín. Súčasť uskutočnenej výsadby tvorí aj nasledujúca trojročná starostlivosť.

Hovorí prednosta obce Patrik Štrbák: „Nový cyklomost začne oficiálne slúžiť turistom počas jarných mesiacov. Pri realizácií tohto náročného projektu sa myslelo aj na chýbajúce stromy, ktoré spravia z centra našej obce zelenšie a krajšie miesto. Občania tak zažijú v Beluši zas o kúsok krajšiu jar, plnú nových vôní, zelene, kvetov a spoločných zážitkov. Investorovi ďakujeme za vzájomnú súčinnosť a spoluprácu, vďaka ktorej sa naša obec stáva zelenšou a ekologickejšou.“

Realizáciu náhradnej výsadby vo vybraných lokalitách obce Beluša zabezpečil Trenčiansky samosprávny kraj.

 

Autor: Petra Martišová, OcÚ Beluša


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2020
V mestských lesoch pribudne asi 20 000 nových stromčekov
V rámci jarnej výsadby lesných pozemkov v banskobystrických mestských lesoch pribudne približne 20 000 kusov nových stromčekov.
viac
18.05.2020
Správa ciest KSK vysadí pri cestách stovky stromov
Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) spúšťa projekt obnovy cestnej zelene, v rámci ktorého plánuje do budúceho roka vysadiť zhruba 500 stromov.
viac
25.11.2021
Nový športový areál v Hloži ponúka priestor na šport i zábavu
Ešte v roku 2017 obec Beluša odkúpila od majiteľov pozemky v časti obce Hloža pri železničnej trati s cieľom budovania športového areálu v celkovej hodnote cca 40 tisíc eur.
viac
21.01.2023
Obec Beluša začala s realizáciou svojej najväčšej investičnej akcie
Po viac ako dvoch rokoch od podania žiadosti obce Beluša s názvom Vodozádržné opatrenia v obci Beluša sa na začiatku roka 2023 začalo so stavebnými prácami, ktoré patria rozsahom i finančným krytím z eurofondov k tým najvýznamnejším v obci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %