Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
26.11.2019 10:05

V Budatínskom hrade vystavia stavovce


Ilustračný výrez plagátu


Považské múzeum v Žiline disponuje rôznorodou a rozsiahlou zoologickou zbierkou, ktorú by chcelo priblížiť návštevníkom atraktívnou formou. Vo Veľkej sále Budatínskeho hradu preto otvoria 17. decembra 2019 výstavu s názvom Stavovce severozápadného Slovenska.


Moderná trojrozmerná inštalácia poskytne realistický pohľad na tvarovú a druhovú rozmanitosť vtákov a cicavcov.

Jednotlivé vitríny budú prezentovať skupinu živočíchov alebo vybranú zoologickú tému. „Predstavené budú napríklad: dravé vtáky a ich potrava, poznávanie kačíc, psovité šelmy a ich sociálny život, výr skalný – superpredátor žilinskej kotliny v zrkadle historických zmien krajiny, vzácni návštevníci – faunistické poklady v zbierkach Považského múzea v Žiline, lasicovité šelmy, potáplice a potápky, kurovité vtáky, lesné živočíchy, živočíchy ľudských sídiel. Priestorová inštalácie lebiek a skeletov vtákov a cicavcov zas ponúkne objasnenie vývojových súvislostí rôznych tried stavovcov.“ približuje autor výstavy Ján Kicko – zoológ Považského múzea v Žiline. Výstava bude doplnená o výnimočné fotografie vtákov a cicavcov od Juraja Žiaka a Miroslava Švábika. Okrem vizuálnych exponátov ju spestria aj dve videoukážky od Andreja Hrúza. Jedna je z výskumnej práce zoológa v teréne a druhá predstavuje krátky film o orlovi krikľavom.

Sprievodnými aktivitami výstavy budú lektorované prehliadky autora výstavy Jána Kicka a viaceré špecializované zoologické prednášky a workshopy pre základné, stredné školy i pre širokú verejnosť. Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Pre verejnosť bude prístupná každý deň okrem pondelka od 9.00 do 16.40 do 28. júna 2020.

 Viac informácií nájdete na: www.pmza.sk

 

Autor: (ts-Považské múzeum v Žiline-PhDr. Magdaléna Lacková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2019
Slovenskí a českí drotárski majstri sa zídu v Budatínskom hrade
Drotárski majstri zo Slovenska a Česka sa budúci piatok (21. 6.) a v sobotu (22. 6.) zídu v areáli Budatínskeho hradu v Žiline na XXVIII. stretnutí drotárskych majstrov. TASR o tom informovala marketingová pracovníčka Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.
viac
10.10.2019
Budatínsky rínok láka rozmanitosťou
Otváranie novej expozície, krst knihy, drotárska rozprávka, hudobný program, remeselný jarmok. V nedeľu 20. októbra to bude v areáli Budatínskeho hradu naozaj pestré. So sezónou sa rozlúčime na tradičnom Budatínskom rínku.
viac
17.07.2020
Považské múzeum pozýva na večernú prehliadku hradu Strečno
Fraňove pletky je názov večernej zážitkovej prehliadky, ktorá sa 8. augusta uskutoční na Hrade Strečno.
viac
25.11.2020
Výstava v Považskom múzeu predstavuje odevy 20. storočia
Odievanie v 20. storočí predstavuje výstava Z dediny či z mesta, do skrine sa zmestia v Budatínskom hrade v Žiline. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej je odev neverbálnym jazykom doby, odzrkadľuje postavenie a úlohu muža a ženy v spoločnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %