Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.11.2019 03:00

V centre Bratislavy sa začali vianočné trhy, tie mestské majú nový koncept


Ilustračná snímka, zdroj: Bratislava Region Tourism


V centre Bratislavy zavládla vianočná atmosféra. Na Hlavnom, Františkánskom a Hviezdoslavovom námestí sa totiž včera - piatok - začali vianočné trhy.


Dokopy tam budú vo vyše 100 stánkov ponúkať vianočné darčeky, lahôdky či občerstvenie. Pre návštevníkov je pripravený aj pestrý kultúrny program. Vianočné trhy potrvajú na Hlavnom a Františkánskom námestí do 22. decembra, na Hviezdoslavovom námestí sa skončia o deň neskôr.       

Vianočný hlavný trh na Hlavnom a Františkánskom námestí slávnostne otvorili v piatok o 17.00 h. Mesto pripravilo tento rok jeho nový koncept, ktorý má podľa primátora Bratislavy Matúša Valla návštevníkom ponúknuť kvalitné, ekologické, bezpečné, ale aj vizuálne atraktívne podujatie so sprievodným kultúrnym programom. Novinkou bude možnosť bezhotovostnej platby kartou či mobilom.       

"Veľkou novinkou bude je aj koncept 'zero waste', čiže snaha predchádzať vzniku odpadu a tiež znižovať množstvo komunálneho odpadu. Používať sa majú výlučne vratné poháre a kompostovateľné riady," povedal primátor. Na trhoch sa bude aj triediť odpad. O bezpečnosť sa budú starať hliadky mestskej a štátnej polície. "Spolu so štátnou políciou budú v zmiešaných hliadkach pôsobiť aj príslušníci Ozbrojených síl SR," podotkol Vallo. Po minuloročnom požiari nelegálneho stánku, ktorý zasiahol aj priľahlú budovu, prijalo mesto aj viaceré protipožiarne opatrenia. "Vytvorili sme protipožiarne hliadky, predajcovia sú povinní mať vo svojich stánkoch hasiace prístroje a pre tých, ktorí používajú plynové bomby, sme pripravili školenie," priblížil Vallo s tým, že žiadny nelegálny stánok na Vianočnom hlavnom trhu nebude.

Usporiadanie stánkov je v novom prevedení. Jedlá a nápoje ľudia nájdu vo vianočných stánkoch na Hlavnom námestí a zábavu na Františkánskom námestí, kde bude umiestnené pódium. Na Vianočnom hlavnom trhu bude spolu 76 stánkov, z toho jedna veľká pergola s tradičnými vianočnými pochúťkami a jedna veľká pergola s vianočnými nápojmi. Občerstvenie doplní päť stánkov s jedlom na priamu konzumáciu, deväť stánkov s jedlom a grilom, 11 stánkov s nápojmi, balené potraviny budú v 15 stánkoch. Návštevníci si budú môcť darčeky a remeselné výrobky zakúpiť v 24 stánkoch. V desiatich stánkoch sa počas trhu prestrieda 22 neziskových organizácií, ktoré budú prezentovať svoju charitatívnu činnosť. Hlavné námestie zdobí vianočný stromček, ktorým je 25 rokov starý a 14 metrov vysoký smrek obyčajný.       

Na Hviezdoslavovom námestí v piatok o 18.00 h otvorili Staromestské vianočné trhy. Ich koncept zostáva podobný ako po minulé roky, do budúcna však mestská časť Staré Mesto nevylučuje, že sa bude snažiť nájsť novú 'ekoformu' ich prevádzkovania. Návštevníkom je  k dispozícii 20 veľkých stánkov, z toho 18 ponúkajúcich gastronómiu a dva určené charite. Okrem toho bude 22 "polovičných" stánkov, z toho 15 remeselných stánkov a sedem s tradičnými nápojmi. Na Hviezdoslavom námestí je umiestnený vianočný stromček, ktorý je tento 13-metrový smrek obyčajný. Každú adventnú nedeľu vždy o 18.00 h pred sochou P.  O.  Hviezdoslava budú postupne rozsvecovať sviece na adventnom venci.  Staromestské vianočné trhy tiež ponúknu kultúrny program.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2016
Vianočné trhy v Prievidzi ponúknu 106 stánkov s rôznorodým tovarom
V inovovanom termíne, 5. decembra, otvoria tento rok v Prievidzi vianočné trhy. V predvečer príchodu svätého Mikuláša budú mať Prievidžania a návštevníci mesta na Námestí slobody k dispozícii stánky s občerstvením, od 13. decembra aj tie s ďalším sortimentom, predovšetkým vianočnými výrobkami.
viac
12.12.2018
Centrálne námestie žije sviatočnou atmosférou, začali sa vianočné trhy
Centrálne námestie v najväčšom oravskom meste, Dolnom Kubíne, v týchto dňoch ožíva atmosférou blížiacich sa Vianoc. Priniesli ju tradičné trhy, ktoré domácich i návštevníkov lákajú na voňavé dobroty, produkty z dielní domácich majstrov remeselníkov či vianočný kultúrny program.
viac
06.11.2021
Vianočné trhy na Hlavnom námestí sa začnú v piatok 26. novembra
Tohtoročné vianočné trhy na Hlavnom námestí mesto Bratislava otvorí v piatok 26. novembra. Vstup na Vianočný hlavný trh bude podľa aktuálneho nastavenia COVID semaforu v čase spustenia trhov, buď v režime plne očkovaní alebo OTP.
viac
01.12.2023
Otvorenie vianočných trhov na Trenčianskej župe
Aj tento rok sa vestibul župného úradu na jeden týždeň premení na vianočné trhovisko. Každý deň sa na Trenčianskej župe predstaví iná štvorica či pätica krajských zariadení sociálnych služieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %