Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.01.2018 12:00

V Krajskom múzeu sprístupnili výstavu Koňare


Krajské múzeum v Prešove.


Prešovčanom prischlo pomenovanie Koňare. V Krajskom múzeu v Prešove v týchto dňoch sprístupnia výstavu Koňare s podtitulom Tradícia chovu koní v Prešove a okolí. Jej autorom je Igor Lazorík. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 30. marca.


„Chov koní v Prešove a jeho význam je úzko spätý s dobovými vojenskými, národohospodárskymi i športovými potrebami. Ťažiskom výstavy je história Štátneho žrebčinca v Prešove, jedného z najstarších chovateľských ústavov koní v rámci rakúsko-uhorskej monarchie. Už od svojho vzniku v roku 1859, v medzivojnovom období, aj po roku 1945 predstavoval významné stredisko plemenitby koní,“ uviedol Lazorík.

Štátny žrebčinec v Prešove od roku 1962 postupne premiestnili do neďalekého Veľkého Šariša a jeho pôvodné objekty na Sabinovskej ulici boli v roku 1975 asanované. Jeho význam a jedinečnosť v novodobej histórii Prešova potvrdili prešovskí mestskí poslanci, ktorí na  zastupiteľstve na sklonku minulého roka schválili zaradenie prešovského žrebčinca medzi pamätihodnosti mesta.

Výstava Koňare písomnými a fotodokumentačnými materiálmi dokladuje skutočnosť, že napriek zmenám spoločensko-ekonomických pomerov, modernizácii a zavádzaniu techniky do poľnohospodárstva, tradícia chovu koní v regióne Šariša nebola prerušená. Poukazuje tiež na význam a dôležitosť koní v civilizačnom procese, pri love, v rozvoji dopravy, obchodu, pošty, v poľnohospodárskom i lesnom hospodárstve.

Je tiež pripomienkou na výrazné osobnosti z oblasti chovateľstva a šľachtenia koní i z oblasti jazdeckého športu. Obsahuje množstvo autentických fotografií i trojrozmerných exponátov. Diváci si na výstave môžu pozrieť zachované interiérové doplnky žrebčinca, umelecké predmety s jazdeckou tematikou i vzácne víťazné trofeje.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2018
V krajskom múzeu v Prešove spoznáte dejiny osvetlenia
V Rákociho paláci zažiaria vzácne petrolejové lampy. Návštevníci sa dozvedia aj to, ako to bolo s osvetlením od praveku až po vynájdenie elektriny. Zároveň spoznajú aj kus histórie, v ktorej dominovali petrolejové svietidlá a prototyp prvej petrolejovej lampy.
viac
14.11.2018
V Rákociho paláci ožije prvé vysielanie Prešovského rozhlasu
V Krajskom múzeum v Prešove si pripomenú 80. výročie rozhlasového vysielania z Prešova. Novú výstavu sprístupnia v Rákociho paláci vo štvrtok 15. novembra. Vystavené exponáty dokumentujú činnosť Slovenského rozhlasu v rokoch 1938 až 1944.
viac
05.06.2020
V Rákociho paláci vystavujú unikátne dielo Jána Lazoríka
Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka. Tie svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu.
viac
18.06.2020
Múzeum Jána Thaina predstaví výrobu i históriu piva
V Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch v týchto dňoch sprístupnili expozíciu s názvom Od chmeľu po pivo. Výstava, ktorú vytvorilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch, ukáže návštevníkom novozámockého múzea históriu i proces výroby piva od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %