Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.12.2020 02:05

V Levoči začnú s rozsiahlou rekonštrukciou historickej radnice


Renesančná radnica je jednou z dominánt námestia Majstra Pavla v Levoči.Snímka zdroj: krasneslovensko.eu


V Levoči začnú na jar budúceho roka s rozsiahlou rekonštrukciou starej mestskej radnice, ktorá je ako súčasť historického námestia zapísaná v zozname UNESCO. Pre TASR to uviedol primátor Miroslav Vilkovský s tým, že práce na jej obnove by mali trvať do konca apríla roku 2022.


Primárnym cieľom projektu s názvom Radnica otvorená komunitám je zrekonštruovať a zrevitalizovať národnú kultúrnu pamiatku a súčasne zvýšiť povedomie o kultúrnych a spoločenských problémoch miestnej komunity a ponúknuť riešenia. „Celkové náklady na projekt sú v sume 1.052.000 eur, z toho 722.000 eur ide z Nórskeho finančného mechanizmu EHP, 128.000 eur zo štátneho rozpočtu a 202.000 eur z rozpočtu mesta,“ vyčíslil primátor. Doplnil, že čiastka 602.000 eur je určená na samotnú rekonštrukciu a zvyšných 450.000 eur na projekty kreatívneho priemyslu a festivaly.

Navrhované stavebné úpravy predstavujú v jestvujúcich priestoroch zmenu funkčného využitia. Ako priblížil primátor, západný suterén, doteraz nevyužívaný, bude v letnom období prístupný verejnosti a umožní rozšírenie plôch pre priestory kreatívnych dielní. Východný priestor suterénu po zrušení kotolne bude prinavrátený pôvodnému účelu mestskej pivnice - priestor pre stretávanie sa miestnych komunít.       

Zásadnou zmenou bude prinavrátenie pôvodného charakteru priestorom prízemia, kde sa otvorí pôvodný prejazd smerom do podchodu oproti vstupu do prízemia zvonice. „Stredný trakt, dnes tmavá chodba tak bude prístupná z oboch strán, bočné výstavné priestory – dielne, obchody budú do tohto priestoru otvorené. Okrem iného budú v interiéri priznané pôvodné niky a sedílie, obnažené a opticky zvýraznené zachované fragmenty zo stredovekej radnice,“ ozrejmil Vilkovský.       

Stavebná obnova podľa jeho slov bude predstavovať výmenu, doplnenie, respektíve úpravu okenných a dverných výplní, nové napojenie rozvodov ústredného kúrenia z novej plynovej kotolne a rekonštrukciu hygienických zariadení. Ďalej dôjde ku kompletnej výmene inštalácie rozvodov inžinierskych sietí a v rámci možností sa zabezpečí bezbariérový prístup a pohyb návštevníkov. Počas obnovy opravia aj fasády suterénu a vymenia kamennú dlažbu v podlubí na prízemí. Zriadia tiež požiarny vodovod a nainštalujú požiarnu signalizáciu, bezpečnostné a kamerové systémy i núdzové osvetlenie.      

Radnica patrí medzi dominantné a najnavštevovanejšie stavby námestia i celej Pamiatkovej rezervácie Levoča. Vyniká umeleckými kvalitami, ktoré predstavujú architektonické, výtvarné prvky a umelecko-remeselné súčasti z rôznych etáp jej vývoja od stredoveku až po poslednú neorenesančnú nadstavbu. To ju radí k celoslovensky najvýznamnejším renesančným profánnym stavbám.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2018
Hlohovec má nové informačné centrum, prebudovali predajňu ovocia a zeleniny
Infocentrum sídli v objekte historickej radnice, ktorá je zaradená do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Dve desaťročia, do roku 2015, bola na tomto mieste predajňa ovocia a zeleniny.
viac
22.01.2019
V bývalej radnici mesto zriadi Dom slovensko-poľskej spolupráce
Nevyužívanú budovu bývalej radnice z medzivojnového obdobia chce mesto Giraltovce zrekonštruovať a zriadiť tam Dom slovensko-poľskej spolupráce. Ako pre TASR uviedol primátor Giraltoviec Ján Rubis, stav budovy ich dlhodobo trápil, keďže majú zrekonštruované celé námestie.
viac
15.04.2023
Levoča: Rekonštrukcia historickej radnice priniesla viacero objavov
Rekonštrukcia historickej radnice v Levoči priniesla viacero objavov, aj vďaka nim sa prepisuje história mesta.
viac
21.06.2023
Obnovu radnice ukončili, čoskoro ju sprístupnia verejnosti
Časť historickej radnice v Levoči obnovili, priestory čoskoro sprístupnia verejnosti. V stredu ju navštívili zástupcovia Nórska, Islandu, Lichtenštajnska a Slovenska v rámci výročného stretnutia grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %