Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.04.2022 07:45

V Liptovskom Mikuláši otvorili ďalšiu časť mestskej cyklotrasy


Na snímke cyklisti na novootvorenom úseku cyklotrasy. Snímka zdroj: (tasr).


Mestská cyklotrasa v Liptovskom Mikuláši je od pondelka o kilometer dlhšia. Novootvorený úsek prepája mesto s časťou Liptovská Ondrašová. Verejnosť sa navyše prevezie cez doposiaľ nedostupný lužný les.


"Je to jeden z najkrajších úsekov už existujúceho cyklochodníka, ktorý má spolu s vnútromestskými cyklotrasami dĺžku bezmála desať kilometrov. Okrem cyklistov bude slúžiť aj chodcom a korčuliarom. V zime ho môžu využiť aj bežkári," priblížil primátor mesta Ján Blcháč.

Cyklopeší chodník nadväzuje na etapu, ktorá sa končila za areálom Liptovskej vodárenskej spoločnosti. Pokračuje po hrádzi Váhu, prechádza popod železničný most, za mostom zatáča doprava cez lesný porast a v Liptovskej Ondrašovej sa napája na Matuškovu ulicu. Primátor uviedol, že stavba má aj bezpečnostný význam, ide o pripojenie Liptovskej Ondrašovej. "Cyklisti z Liptovskej Ondrašovej smerujúci do mesta budú na cyklochodník odkláňaní od hlavnej cesty, ktorá je predovšetkým v letných mesiacoch frekventovaná a dochádza tam ku kolíznym situáciám," skonštatoval.

Podľa slov Gabriela Lengyela z odboru dopravy projekt stavby počítal s možnosťou vzostupu hladiny vody a zaplavenia časti chodníka, ktorá vedie popod železničný most. "Podjazd je stavebne riešený tak, aby nedošlo v prípade zaplavenia k jeho poškodeniu," povedal.

Dĺžka novovybudovaného úseku je 837 metrov. Realizácia trvala 11 mesiacov, dielo skolaudovali v marci tohto roku. Financie na výstavbu mesto získalo z dotácie ministerstva dopravy. Celkové náklady na výstavbu predstavovali 400 000 eur, z rozpočtu mesta išlo 20 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Cyklochodník predĺžia až do Liptovskej Ondrašovej
Niekoľkokilometrový úsek cyklochodníka popri Váhu v Liptovskom Mikuláši, ktorý je súčasťou veľkého slovensko-poľského projektu postupného budovania Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier, radnica predĺži o ďalších 1400 metrov.
viac
07.07.2020
V L. Mikuláši pribudne ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy
Mesto Liptovský Mikuláš plánuje v budúcom roku vybudovať ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy v dĺžke takmer pol kilometra. Na stavebné práce získala radnica 88 000 eur z externých zdrojov.
viac
04.09.2020
Prvé kilometre vnútromestskej cyklotrasy už slúžia verejnosti
Prvé dve časti vnútromestskej cyklotrasy v Liptovskom Mikuláši v dĺžke 2,4 kilometra odovzdali v piatok do užívania verejnosti. Cestička pre cyklistov má po dobudovaní slúžiť ako ekologická alternatíva dopravy v meste.
viac
13.04.2023
Nový úsek cyklochodníka by mohli začať stavať ešte tento rok
Cyklochodník v Liptovskom Mikuláši plánujú rozšíriť o ďalší úsek smerom na východ. Podľa primátora mesta Jána Blcháča by ho mohli začať stavať ešte tento rok. Potvrdil to s tým, že už majú stavebné povolenie a čakajú na schválenie finančných prostriedkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %