Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.10.2022 03:20

V meste plánujú na budúci rok šetriť


Dolný Kubín.


Rozpočet mesta Dolný Kubín na rok 2023 bude šetriaci. Radnica avizuje, že niektoré výdavky bude musieť finančne obmedziť, aby zabezpečili zdroje na výdavky týkajúce sa zvýšených cien plynu a elektrickej energie. Potvrdila to vedúca finančného odboru na mestskom úrade Gabriela Paušlyová.


"Výrazne vzrástli všetky ceny tovarov a služieb, zároveň v tejto chvíli nevieme, aké budú ceny energií a plynu v budúcom roku. Rovnako v tejto chvíli nedokážeme ani len predpokladať, aké budú náklady nášho mesta na úpravu komunálneho odpadu pred jeho umiestnením na skládke v zmysle novej legislatívy, platnej od 1. januára budúceho roka," priblížila Paušlyová. Ako dodala, predpokladá sa, že zvýšenie nákladov môže byť rádovo v desiatkach percent.

Šéfka finančného odboru podotkla, že mesto od roku 2011 nezvyšovalo dane pre obyvateľov a firmy. Zvýšenie cien služieb, ktoré mesto pre obyvateľov poskytuje, kompenzovali z nárastu podielových daní. "Žiaľ, po novelách zákonov, ktoré prišli zo strany vlády, bude tento rast v budúcom roku výrazne menší," skonštatovala s tým, že už nebude možné, aby takýmto spôsobom zabraňovali nárastu cien pre obyvateľov.

Ako upozornila Paušlyová, samospráva už nebude schopná zabezpečovať kosenie, zimnú údržbu alebo ďalšie činnosti v meste pri zvýšených nákladoch bez toho, aby boli zvýšené príjmy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2020
NSK plánuje na budúci rok preinvestovať desiatky miliónov eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v roku 2021 investície do viacerých oblastí. Aj napriek tomu, že pre pandémiu ochorenia COVID-19 očakáva výpadok príjmov, na investičné akcie vyčlenil desiatky miliónov eur.
viac
04.05.2021
Do rekonštrukcií ciest plánuje Dolný Kubín investovať takmer milión eur
Dolnokubínska samospráva chce v tomto roku investovať takmer jeden milión eur do opráv ciest a chodníkov. Rekonštrukcie sa dotknú viacerých miestnych komunikácií, niektoré z nich na opravu čakajú vyše 40 rokov. Informoval o tom Martin Buzna z dolnokubínskej radnice.
viac
14.07.2022
Investičný rozpočet na rok 2023 bude skromnejší
Investičný rozpočet mesta Dolný Kubín na rok 2023 bude skromnejší, tvrdí primátor Ján Prílepok. Podľa jeho slov je už teraz zrejmé, že mesto bude schopné realizovať menej investičných akcií ako doposiaľ.
viac
27.04.2023
Do rozpočtu Dolného Kubína pribudlo 1,6 milióna eur z rezervného fondu
Do tohtoročného rozpočtu mesta Dolný Kubín pripojili mestskí poslanci takmer 1,6 milióna eur z rezervného fondu. Finančné prostriedky budú smerovať do všetkých mestských častí Dolného Kubína.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %