Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
15.07.2022 02:25

V Múzeu kysuckej dediny pripravia vlakovú lúpež aj zbojnícke špeciality


Snímka zdroj: (tasr).


Vlakovú lúpež v skanzene môžu zažiť v nedeľu (17. 7.) návštevníci Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke.


Podľa hovorkyne Kysuckého múzea v Čadci Miroslavy Jančulovej pre nich pripravili v spolupráci s folklórnym súborom Drevár z Krásna nad Kysucou aj folklórne vystúpenia so zbojníckou tematikou.

Doplnila, že od 10.00 do 16.00 h predstavia v skanzene prácu remeselníkov aj kuchyňu starých materí. Návštevníkom ponúknu kapustniaky, zbojnícku hrachovú polievku, zbojnícky oškvarkový dukát a od 13.15 h folklórne vystúpenia.

Tradícia zbojníctva v slovensko-poľskom pohraničí siaha podľa historika Kysuckého múzea Mariána Liščáka až do stredovekých čias. "Byť zbojníkom v severozápadnom Uhorsku bolo výhodné najmä vďaka blízkosti pohraničného pásma. Zbojníci mohli v závislosti od hroziaceho nebezpečenstva dolapenia rýchlo prechádzať z jednej krajiny do druhej. Kooperácia cezhraničných obcí pri chytaní zbojníkov nebola príliš rozšírená, takže hrozba upadnutia do väzenských okov sa vďaka vhodnému geografickému položeniu znižovala," uviedol Liščák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2020
Spestrite si nedeľu tradičnými kysuckými jedlami v Múzeu kysuckej dediny
Ak navštívite najbližšiu nedeľu  Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke, tak budete môcť ochutnať kysucké dobroty a zoznámiť sa s tým, ako žili naši predkovia. Počas dňa sa budú v múzeu pripravovať tradičné kysucké jedlá v rámci obľúbeného podujatia Kuchyňa starých materí.
viac
22.07.2020
Kysucké múzeum v Čadci pozýva na podujatie Ovečka, ovečka trojaký úžitok
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravuje v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke podujatie Ovečka, ovečka trojaký úžitok, ktoré sa uskutoční v nedeľu 26. júla 2020.
viac
11.09.2020
Dni dreva v Múzeu kysuckej dediny
V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke usporiada občianske združenie Klub priateľov pre záchranu kultúrnych a historických pamiatok Kysúc dňa 13. septembra jedinečné podujatie Deň múzeí v prírode - Deň dreva.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %