Piatok 10.05.2024
Dnes má meniny 
Viktória
°C
13.10.2023 10:55

V Múzeu slovenskej dediny v Martine predvedú zber úrody a prípravy na zimu


Ilustračná snímka


Zber, spracovanie a uskladnenie jesennej úrody spoznajú v nedeľu (15. 10.) návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Keď sa zima opýta.


 TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka oddelenia prezentácie a marketingu SNM v Martine Milena Kiripolská. Doplnila, že súčasťou programu od 10.00 h do 16.00 h budú vystúpenia folklórnych súborov (FS) Drotár z Dlhého Poľa pri Žiline, Hradisko z Vrútok a folklórnych skupín (FSk) z Podhradia a Sklabine. Vystúpia aj ľudové hudby Podhradská muzika z Podhradia a ľudová hudba pri FS Hradisko.         

Návštevníci uvidia, ako sa tlačila kapusta do suda, a od folkloristov z FSk Podhradie získajú zaručený recept na kyslú kapustu. "So sušenými jabĺčkami a šípkami bola významným zdrojom vitamínov v zimnom období. Účinkujúci z FSk zo Sklabine priblížia aj ďalšie práce typické pre jesenné obdobie - 'pučenie' fazule, čistenie orechov, zhotovenie brezovej metly či strihanie handier potrebných na tkanie kobercov. Členovia FS Hradisko predvedú v žartovnom duchu aj zvyky pri vykopávaní zemiakov," uviedla Kiripolská.         

Podotkla, že orba polí konským záprahom je každoročne atraktívnym zážitkom. "Polia sa budú orať o 11.00 h a 14.00 h. Pripravené budú aj záhradkárske prednášky od členov vrútockej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov. Návštevníkom tiež ukážeme, ako sa pripravujú 'zemnačne osušky', v pahrebe upečené voňavé zemiaky a jabĺčka, ako aj čerstvo vylisovaná šťava z ovocia," dodala.         

Deti si v tvorivej dielni vyskúšajú tkanie na malých krosienkach, vyrobia si zemiakové pečiatky, figúrky z makovíc a gaštanov, šípkové retiazky alebo voňavé vrecúška naplnené bylinkami. Pre milovníkov zemiakových špecialít bude pripravená súťaž v jedení zemiakovej baby. Na podujatí sa predstavia aj ľudovoumeleckí výrobcovia a predajcovia, uzavrela Kiripolská s tým, že o 13.30 h sa budú konať evanjelické a. v. služby Božie v kostole z Rudna.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.08.2016
Triediť odpad vedia aj malé deti. Osobný príklad hrá veľkú rolu
Triedenie je nákazlivé, s deťmi triedia aj rodinní príslušníci a priatelia. Cez deti môžeme zvyšovať environmentálnu uvedomelosť rodičov. Že triediť odpad v útlom veku je možné, nám v rozhovore potvrdila Helena Burdová z Martina, riaditeľka a zriaďovateľka Súkromnej materskej školy Ďatelinka.
viac
13.10.2020
Polopodzemné kontajnery pribudli v Košútoch, Ľadovni a Podháji
Nové stojiská polopodzemných kontajnerov pribudli v utorok v martinských mestských častiach Košúty, Ľadoveň a Podháj. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.
viac
11.11.2021
Mesto Poprad je pripravené na zimnú údržbu
Správa mestských komunikácií Poprad (SMK) zahájila zimnú údržbu 2021/2022 1. novembra a ukončí ju podľa počasia a poveternostných podmienok v mesiaci marec.
viac
14.09.2023
Dedinou roka 2023 je kysucká obec Korňa
Jedinečná poloha umocnená unikátnymi odľahlými osadami, mariánske pútnické miesto Živčáková, náučný chodník Bylinková lekáreň aj obecná včelnica. Kysucká obec Korňa sa právom stala Dedinou roka 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %