Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
09.02.2018 09:59

V Myjave zasadalo spoločne zastupiteľstvo Myjavy a šiestich okolitých obcí


Myjava, ilustračná snímka.


Úvodné tohtoročné mestské zastupiteľstvo v Myjave malo vo štvrtok (8. 2.) netradičnú účasť. Okrem mestských poslancov sa na ňom zúčastnili aj starostovia a poslanci šiestich obcí využívajúcich dom smútku, ktorého rekonštrukcia bola predmetom rokovania.


Pôvodne mali poslanci v Myjave hlasovať o schválení zmluvy medzi mestom Myjava a obcami Stará Myjava, Brestovec, Poriadie, Jablonka, Rudník a Polianka o rekonštrukcii domu smútku. „Dôvodom rekonštrukcie je v prvom rade stav, v akom sa nehnuteľnosť nachádza. Nevyhovuje súčasným zákonným a hygienickým predpisom a nevyhovuje ani predstavám obyvateľov. Celkový technický stav nás núti do tejto rekonštrukcie,“ ozrejmil dôvody nutnosti opráv primátor Myjavy Pavel Halabrín.       

Obce však s návrhom zmluvy nesúhlasili. Primátor Myjavy preto zorganizoval spoločné stretnutie poslancov a starostov dotknutých obcí. „Musíme rekonštruovať dom smútku, ktorý poskytuje služby nielen mestu Myjava, ale aj ďalším šiestim obciam. Každý si musíme zaplatiť to, čo užívame. Keďže aj obce užívajú dom smútku, musia prispieť. Dohoda preto bola, že bude takéto spoločné zastupiteľstvo, na ktorom predložíme podklady,“ vysvetlil pre TASR dôvody spoločného zastupiteľstva s obcami primátor Myjavy.       

Na zastupiteľstve sa o zmluve nehlasovalo, primátor na ňom vysvetlil zúčastneným poslancom dôvody, prečo sa majú podieľať na rekonštrukcii aj okolité obce. „Každý si hájime svoje, čo je úplne prirodzená pozícia. Ešte musíme nájsť spôsob, ako bude niekto hájiť naše spoločné,“ poznamenal Halabrín.       

Odhadované investície do domu smútku sú vo výške 650-tis. eur. Primátor Myjavy navrhol, aby sa náklady na opravu rozdelili podľa počtu obyvateľov k 31. 12. 2017. Mesto Myjava by tak na opravu prispelo sumou 466-tis. eur, zvyšných takmer 184-tis. eur by išlo na ťarchu šiestich okolitých obcí. Doplnil, že toto je návrh a riešení je viac. „Obciam je napríklad ponúknutý majetkový podiel v dome smútku. Ak by mali záujem sa podieľať, budú spoluvlastníci,“ doplnil ďalší variant riešenia Halabrín.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2018
Primátor P. Halabrín a poslanci zložili slávnostný sľub
Staronový primátor mesta Myjava Pavel Halabrín a 19 poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ) sa na utorkovom ustanovujúcom zasadnutí MsZ ujali svojich funkcií na najbližšie štyri roky. V sobášnej sieni Mestského úradu Myjava slávnostne zložili zákonom predpísaný sľub.
viac
15.12.2018
Obyvateľom okolitých obcí hrozí zdraženie pohrebov o 500 eur
Mestskí poslanci v Myjave schválili návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktoré mení poplatky za zabezpečenie a organizáciu pohrebného obradu a prenájom miestnosti a priestorov súvisiacich s obradom.
viac
13.02.2020
Dom smútku v Senici čaká obnova
Mesto Senica začína 1. marca s obnovou domu smútku na senickom cintoríne, ktorá je naplánovaná na sedem mesiacov a počas nich bude dom smútku kompletne uzavretý. Oprava by mala byť hotová k Pamiatke zosnulých.
viac
29.03.2021
Májové doplňujúce voľby sa napokon majú konať v 30 obciach
Starostu alebo poslancov obecných zastupiteľstiev si budú voliči vyberať 15. mája v 30 obciach. Voľby sa napokon nebudú konať v šiestich obciach, pretože sa v nich nenašli kandidáti na poslancov. Uviedla to Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %