Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.07.2019 08:20

V Nesvadoch otvorili nové termálne kúpalisko


Snímka (ON-st)


Už od zajtra od 9,30 je pre verejnosť otvorené nové termálne kúpalisko v Nesvadoch. Dnešný slávnostný ceremoniál jeho otvorenia sa stretol s veľkým záujmom miestnych obyvateľov i hostí.


Ako povedal dlhoročný a v súčasnosti už bývalý starosta obce Nesvady Jozef Haris – o tejto chvíli sme snívali takmer 50 rokov. Odvtedy, ako podnik Nafta Gbely tu urobil skúšobný vrt a namiesto nafty narazil na termálnu vodu. Horúcu, výnimočnú a hlavne liečivú.  Až po roku 1989 a prijatí zákona o obecnom zriadení sme sa svojmu snu mohli plne oddať. Cesta to bola dlhá a plná prekážok – od vysporiadania pozemkov, projektovú prípravu, finančné možnosti až po dnešné slávnostné chvíle.

Jozef Haris už na starostovskú stoličku v posledných voľbách nekandidoval. Po viac ako 40 rokoch si povedal, že stačilo. Rozhodol sa viac venovať rodine. Svojmu nástupcovi Zoltánovi Molnárovi však necháva v obci veľmi slušný majetok. Termálne kúpalisko postavila obec z vlastných zdrojov a investovala do neho viac ako 4 milióny eur.

Výnimočnosť chvíle bola aj v tom, že obec v tomto roku oslavuje 750. výročie prvej písomnej zmienky, ktorá je z roku 1269, kedy sa volala Nasvod - Novum Naswod a patrila ostrihomskému arcibiskupstvu.

Snímka zo slávnostného otvorenia kúpaliska. Zľava Jozef Haris, bývalý starosta obce Nesvady, Tibor Csenger, podpredseda NSK, Béla Bugár, podpredseda NR SR a Zoltán Molnár, starosta obce Nesvady.

 

Geotermálna voda v Nesvadoch vyviera z hĺbky viac ako 1500 metrov a dosahuje teplotu 62° C. Svojimi fyzikálnymi vlastnosťami a chemickým zložením priaznivo pôsobí na ľudský organizmus, najmä na pohybový aparát, nervový systém, kožné ochorenia a posilnenie imunitného systému. Zanedbateľné nie je ani jej pôsobenie na relaxáciu svalstva po zvýšenej športovej záťaži a intenzívnej fyzickej námahe.

Návštevníkov očakáva:

- relaxačno-zážitkový geotermálny bazén s hĺbkou 1,1 m a teplotou vody 36-38 °C,

- sedací geotermálny bazén s hĺbkou 1,1 m a teplotou vody do 39°C,

- ochladzovací bazén s hĺbkou 1,2 m a teplotou vody 18°C,

- rekreačno-neplavecký bazén s hĺbkou 28-30°C a

- detský bazén s hĺbkou 0,35 m a teplotou do 32°C.

K dispozícii návštevníkom kúpaliska je aj bazénová terasa s bezplatnými lehátkami, reštaurácia, bufety, zelené plochy na opaľovanie. Parkovanie je tiež zdarma - kapacita parkoviska je 99 vozidiel.

Kúpalisko je v celoročnej prevádzke denne v čase od 9,30 do 20. hodiny.

Autor: (ON-st)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2017
Po 12 rokoch otvoria v meste kúpalisko s morskou vodou
Brány zrekonštruovaného letného kúpaliska v Kežmarku sa pre prvých návštevníkov otvoria v sobotu 1. júla. K dispozícii budú dva bazény so slanou morskou vodou.
viac
28.07.2017
Mesto zrekonštruuje novobanské kúpalisko
Dlhé roky zatvorené a chátrajúce kúpalisko v Novej Bani sa konečne dočká svojej obnovy. Poslanci mesta totiž ešte koncom minulého roka vypočuli dlhoročné volanie obyvateľov po rekonštrukcii kedysi populárneho miesta na letný oddych a podporili zámer jeho obnovy a zmodernizovania.
viac
15.09.2018
Dunajská Streda investuje do Cultacrossu spolu s Győrom
Samospráva mesta Dunajskej Stredy investuje takmer 500.000 eur do spoločného rozvoja turistiky v Dunajskej Strede a Győri v rámci cezhraničného projektu Európskeho zoskupenia územnej spolupráce Arrabona a jeho programu s názvom Cultacross. Momentálne sa realizuje verejné obstarávanie.
viac
16.07.2020
Nútenú uzáveru kúpaliska využije považskobystrická radnica na jeho rekonštrukciu
Považskobystrická radnica využije nútené zatvorenie letného kúpaliska na jeho rozsiahlu rekonštrukciu za 155 000 eur. Rekonštrukciu by víťaz verejnej súťaže mal ukončiť do štyroch mesiacov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %