Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
25.11.2018 12:45

V obci Slaská chcú obnoviť materskú školu, obec hľadá partnera


Letecký záber na obec Slaská - Snímka zdroj OcÚ


V obci Slaská (okres Žiar nad Hronom) chcú obnoviť materskú školu, dôvodom je zvyšujúca sa pôrodnosť. Starosta Daniel Gelien informoval, že počet detí vzrástol v dedine najmä vďaka rodinám, ktoré sa sem v ostatných rokoch prisťahovali. Aktuálne má Slaská 480 obyvateľov.


Materskú školu tu zrušili v roku 2004, obec si podľa Geliena nemohla dovoliť prevádzkovať škôlku so štyrmi deťmi a štyrmi zamestnancami pri ročnom náklade 25.000 eur. Budovu bývalej škôlky však obec nepredala. Niekoľko rokov tam sídlila vývarovňa Červeného kríža, ostatné dva roky ju už len temperujú.       

"Budova je síce v relatívne dobrom stave, určite však bude vyžadovať dôkladnú rekonštrukciu. Okná sú vymenené, budovu ale bude potrebné dispozične upraviť, vykonať rekonštrukciu rozvodov vody a elektriky, ako aj riešiť modernejšie podlahové kúrenie. Modernizáciu budú vyžadovať aj umyvárky a sociálne zariadenia," priblížil Gelien.

Slaská na rekonštrukciu škôlky peniaze nemá a tak podľa Geliena hľadajú korektného partnera zo súkromného vzdelávacieho sektora. Keď podľa jeho slov nebudú výzvy z eurofondov, ostáva len spolupráca so súkromným sektorom.       

"Hľadáme preto partnera, ktorý by chcel vstúpiť do spolupráce na kvalitnom projekte predškolského vzdelávania malých detí. Obec poskytne pozemok, budovu a maximálnu súčinnosť, od partnera očakávame možnú investíciu do rekonštrukcie škôlky a know-how výchovy,” podotkol starosta s tým, že hľadajú niečo netradičné. “Nechceme klasickú, štandardnú škôlku. Hľadáme niečo netradičné. Kvalitnú predškolskú výchovu v prostredí dediny,” dodal Gelien.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.04.2017
Samosprávy môžu požiadať o grant na pomoc s integráciou cudzincov
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako Zodpovedný orgán fondov pre oblasť vnútorných záležitostí v súlade s Národným programom Fondu pre azyl, migráciu a integráciu vyhlásilo otvorenú výzvu na predkladanie žiadostí o grant.
viac
07.02.2018
Záhorská Bystrica hľadá zhotoviteľa nadstavby MŠ
V Záhorskej Bystrici hľadajú realizátora nadstavby a ďalšieho rozšírenia kapacít materskej školy (MŠ). Výzvu na predkladanie ponúk zverejnila bratislavská mestská časť v utorok vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
26.07.2023
Obec sa opäť pokúsi získať peniaze na potrebnú ČOV
Obec Látky v okrese Detva sa chce opäť uchádzať o finančné prostriedky na stavbu potrebnej čistiarne odpadových vôd (ČOV).
viac
18.12.2023
Aktivity miest, obcí a organizácií podporia dotácie vo výške 600-tis. eur
Do dvoch výziev Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na podporu aktivít sa v termíne do 2. februára 2024 môžu prihlásiť organizácie a samosprávy. Krajský parlament na tento účel vyčlenil na svojej decembrovej schôdzi sumu 600-tis. eur. Informoval o tom komunikačný odbor TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %