Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
01.06.2020 10:20

V obci Žehra zrušili karanténu v súvislosti s ochorením COVID-19


Ilustračná snímka - počas karantény v obci Žehra. Snímka zdroj: (tasr).


V obci Žehra v okrese Spišská Nová Ves v sobotu zrušili karanténu v súvislosti s ochorením COVID-19. Karanténne mestečko postupne rozoberú. Ide o poslednú lokalitu na Slovensku, ktorá bola uzatvorená.


Po opakovaných testoch vo štvrtok (28. 5.) a v piatok (29. 5.) sa tam nevyskytol žiaden nový prípad.

„Všetkých 53 ľudí, ktorí sa nachádzali v karanténnom mestečku, bolo dvakrát po sebe negatívne testovaných a tým pádom ho vlastne dnes môžeme doslova zrušiť. Dúfajme, že ho naozaj zrušíme už natrvalo. Budeme monitorovať situáciu aj naďalej, aby sme do budúcnosti predišli takejto epidémii,” uviedla Renáta Hudáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Spišskej Novej Vsi.

Podľa člena permanentného krízového štábu Petra Polláka celkovo v rámci vojenskej operácie Karusel na Slovensku otestovali viac ako 9000 Rómov vo viac ako 290 lokalitách.

„Z celkového počtu otestovaných bolo 143 pozitívnych, 72 z nich bolo v Žehre, čo je viac ako polovica všetkých pozitívnych Rómov. Som úprimne rád, že sa nám podarilo zvíťaziť nad COVID-19 v Žehre. Veľká vďaka všetkým, ktorí sa na tom podieľali,” povedal Pollák s tým, že najvyšší počet pozitívne testovaných (33), zaznamenali v Žehre 15. apríla.

Vojenskú asistenčnú operáciu Karusel spustili 3. apríla v Jarovniciach a 5. apríla v Žehre. Úlohou vojakov bolo odoberanie vzoriek výterovými setmi pre testovanie a retestovanie.

„Ozbrojené sily (OS) SR si splnili svoje povinnosti vyplývajúce z ústavy, zákonov i z uznesenia vlády SR zo začiatku apríla tohto roku. Na vojenské operácie súvisiace s COVID-19 OS SR vynaložili nemalé zdroje, zrušili množstvo výcvikových aktivít. Privítame, keď sa nám tieto zdroje postupne prinavrátia v podobe podpory našej modernizácie, vojenského zdravotníctva a starostlivosti o náš vojenský aj civilný personál,” doplnil zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR Josef Pokorný.

S cieľom eliminácie šírenia nového koronavírusu prebiehalo na Slovensku niekoľko vojenských operácií Karusel, Kuriér, Uzávera, Kontinuita a historicky prvá civilno-vojenská operácia Umbrella. Za takmer 60 dní sa v teréne na rôznych pozíciách vystriedali tisíce vojakov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2020
V Trenčíne od pondelka zrušia bezplatné cestovanie mestskou dopravou
Od pondelka (6. 4.) ruší mesto Trenčín bezplatné cestovanie v mestskej hromadnej doprave (MHD). Informovala o tom hovorkyňa mesta Erika Ságová.
viac
18.04.2020
Bratislava spúšťa testy seniorov i personálu v zariadeniach
Mesto Bratislava prijalo sériu opatrení v siedmich zariadeniach pre seniorov, ktoré prevádzkuje a kde je umiestnených vyše 1150 klientov. Má vypracované krízové plány, vytvorené karanténne i infekčné priestory.
viac
09.05.2020
Dobrovoľná vojenská príprava sa tento rok nebude realizovať
Dobrovoľná vojenská príprava sa pre pandémiu nového koronavírusu tento rok nebude realizovať.
viac
17.10.2020
Premiér pripúšťa svoju demisiu, ak sa plošné testovanie neuskutoční
Premiér Igor Matovič pripúšťa svoju demisiu, ak sa avizovaný plán plošného testovania obyvateľov krajiny v súvislosti s novým koronavírusom neuskutoční. Vyhlásil to dnes počas tlačovej konferencie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %