Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
12.06.2020 08:50

V Prievidzi budú rodičia školákov jedálňam po novom platiť kauciu


Ilustračná snímka.


Rodičia detí, ktoré sa stravujú v školských jedálňach pri základných školách (ZŠ) v Prievidzi, budú po novom platiť jednorazovú ročnú kauciu vo výške 30 eur.


Novým poplatkom samospráva reaguje na náklady školských jedální, ktoré im vznikajú v súvislosti s obedmi zadarmo, keď rodičia neodhlásia dieťa zo stravy.

„Z tejto finančnej hodnoty budú počas školského roka čerpané financie za neodhlásené a neodobraté obedy. Vyplýva to z dotácie stravy zdarma, kde je dotácia vo výške len 1,20 eura na obedy a túto môžeme my ako mesto čerpať len v prípade, že dieťa je v škole, na vyučovaní a stravu odobralo,” uviedla vedúca odboru školstva a starostlivosti o občana Mestského úradu v Prievidzi Beata Révayová.

Pokiaľ rodičia nevyčerpajú celú kauciu, na konci školského roka spraví školská jedáleň podľa nej vyúčtovanie a rodičia budú mať právo požiadať o vrátenie financií. „Pokiaľ bude dieťa pokračovať v škole, táto kaucia sa mu v prípade súhlasu rodiča môže preniesť do ďalšieho školského roka,” vysvetlila.

Rodičia budú po novom platiť i vyšší príspevok za režijné poplatky v školských jedálňach pri materských školách (MŠ). „Na základe prepočtu režijných nákladov za minulý kalendárny rok sme boli nútení pristúpiť k zvýšeniu z pôvodných troch eur na päť eur mesačne,” doplnila Révayová.

Počas prerušenia vyučovania v MŠ nemuseli rodičia platiť poplatky za stravu, otázkou však zostali režijné poplatky. „Keďže rodičia deti odhlásili zo stravy, automaticky prestali platiť i režijné poplatky. Ale ide o mesačný poplatok, je stanovený pevne všeobecne záväzným nariadením (VZN) a nie je taký istý ako za stravu. Keďže sa potraviny nekupovali, stravné poplatky nie sú potrebné. Ale režijné poplatky sú potrebné, pretože napriek tomu, že deti neboli v školách, režijné náklady aj v základných a aj v materských školách boli,” ozrejmila vedúca odboru školstva.

Samospráva bude pri poplatkoch v školách reflektovať i na sociálnu situáciu obyvateľov, ktorých mohla finančne postihnúť pandémia nového koronavírusu. „Robili sme si prvotný prieskum, aký je stav poplatkov. Týka sa to nielen režijných poplatkov v školských jedálňach, ale i základnej umeleckej školy a školského klubu detí. Zvažujeme aj to, že pokiaľ sa z dôvodu pandémie niektorí rodičia ocitli bez práce alebo v nejakých finančných ťažkostiach, individuálne posúdime každú jednu žiadosť rodiča o odpustenie alebo zníženie poplatku,” dodala Révayová.

Zavedenie kaucie upravuje nové VZN o určení príspevkov od zákonných zástupcov detí, žiakov a dospelých na čiastočnú úhradu výdavkov v školách a školských zariadeniach. Na svojom rokovaní ho tento týždeň schválili mestskí poslanci.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2020
Školské poplatky za apríl a máj navrhuje primátorka znížiť na 0 eur
Na nasledujúce zasadnutie mestského zastupiteľstva predkladá primátorka mesta Prievidza návrh Doplnku č. 1 ku Všeobecne záväznému nariadeniu mesta Prievidza č. 1/2020 o určení príspevkov od zákonných zástupcov detí, žiakov a dospelých na čiastočnú úhradu výdavkov v školách a školských zariadeniach.
viac
07.07.2020
Školské poplatky za apríl a máj rodičia v Prievidzi platiť nebudú
Samospráva Prievidze odpustí školské poplatky za apríl a máj, keď boli školy z dôvodu pandémie nového koronavírusu zatvorené.
viac
28.06.2023
Staré Mesto zvýši poplatok za jasle na 500 eur, zvýši aj stravné
Bratislavské Staré Mesto zvýši od septembra poplatok za jasle. Mesačný poplatok sa zmení z doterajších 400 na 500 eur mesačne.
viac
30.11.2023
Dane a poplatok za odpad sa chystajú zvýšiť viaceré samosprávy okresu Prievidza
Daň z nehnuteľnosti a poplatok za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu sa na rok 2024 chystajú zvýšiť viaceré samosprávy z okresu Prievidza, v niektorých prípadoch daň stúpne o 100 percent. Zvýšenie sa dotkne i dane za psa v bytoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %