Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.12.2019 09:55

V Šamoríne je podľa strany DS ohrozený vodný zdroj, minister oponuje


Ilustračná snímka, zdroj: Voda-portal.sk


Pre neschopnosť Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR a úradov štátnej správy je v Šamoríne ohrozený vodný zdroj pre 2,5 milióna Slovákov. Tvrdí to mimoparlamentná Demokratická strana (DS).


Šéf envirorezortu László Sólymos (Most-Híd) oponuje, že tieto informácie sú len zúfalou snahou jedného poslanca byť v médiách pred voľbami a sú niekde na hranici medzi hoaxom a poplašnou správou.       

Investori chcú podľa DS stavať na miestach v okolí Šamorína a majú tak zasiahnuť do pásma hygienickej ochrany. Aktivisti v tejto súvislosti podali trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR. Ich cieľom je, aby sa definitívne zastavila výstavba v okolí vodného zdroja.

Nezaradený poslanec parlamentu a volebný líder DS Jozef Rajtár hovorí, že Slovensko si musí chrániť svoje prírodné zdroje. "Žiaľ, na Slovensku dnes panujú iné záujmy, záujmy takzvaných našich ľudí. Títo ľudia prenikli do každej oblasti nášho života vrátane mimoriadnej citlivej oblasti, akou je životné prostredie," hovorí Rajtár.       

Minister skonštatoval, že ochrana vody sa za posledné štyri roky stala prioritou MŽP. Oceňuje, že Rajtár prostredníctvom tlačovej konferencie "objavil záujem o ochranu vody". "Len ma mrzí, že tento záujem sa zjavil tak krátko pred voľbami. Keď mal pán poslanec možnosť podporiť Lex Žitný ostrov, legislatívu na urýchlenie odstraňovania envirozáťaží alebo vodný zákon, tak možnosť podporiť ochranu vody ani raz nevyužil," uviedol Sólymos.       

Pokračuje, že vodárenský zdroj v Šamoríne je dnes už chránený. Je okolo neho stanovené druhé ochranné pásmo, je oplotený a pozemky vlastní vodárenská spoločnosť. Ďalej hovorí, že ministerstvo už dva roky presadzuje maximálnu ochranu tohto zdroja a obnovilo sa aj konanie o jeho rozšírení.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2017
Z kanalizácie robia nezodpovední ľudia smetisko
Ľudia často z nevedomosti alebo nezodpovednosti vypúšťajú do verejnej kanalizácie aj odpadové vody, ktoré obsahujú to, čo tam nepatrí. Napríklad, splachujú zvyšky jedál, pričom tie môžu spôsobiť, že pritiahnu potkany a to nie je nič príjemné. Jedlo ale nie je jediné, čo do kanalizácie nepatrí.
viac
12.10.2018
Aktivistom sa nepáči plánovaná výstavba pri vodnom zdroji Šamorín
Aktivisti z občianskeho združenia (OZ) Za našu vodu kritizujú spôsob vyhlasovania ochranných pásiem vodných zdrojov. Nepáči sa im, že neďaleko vodného zdroja pri Šamoríne je plánovaná výstavba obytného komplexu, čo bude mať za následok znemožnenie rozšírenia ochranných pásiem.
viac
20.05.2020
BSK žiada vyradiť trasovanie ropovodu cez Žitný ostrov zo zoznamu projektov PCI
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) žiada o vyradenie projektu ropovodu Bratislava – Schwechat Pipeline (BSP) s trasovaním cez Chránenú vodohospodársku oblasť Žitný ostrov zo zoznamu kandidátskych projektov spoločného záujmu (PCI) v oblasti ropnej infraštruktúry.
viac
13.10.2020
Žilina upozorňuje na nepitnú vodu vo verejnej studničke vo Vraní
Mesto Žilina upozorňuje, že voda vo verejnej studničke Maliarova studňa v mestskej časti Vranie nie je vyhovujúca na pitie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %