Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
30.06.2017 03:29

V Schaubmarovom mlyne otvoria letnú sezónu


Pozvánka.


Tento víkend sa oficiálne začne v pezinskom Schaubmarovom mlyne letná sezóna, ktorá bude plná koncertov, výstav a ďalšieho zaujímavého programu, tak pre deti ako aj pre dospelých. Vstup je voľný.


„Toto miesto je veľmi príjemným prostredím, je obklopené dvorom a starým ovocným sadom a vyhľadávaný milovníkmi umenia a kultúry. Aby mohlo viac slúžiť verejnosti, aby sem mohli prichádzať aj rodiny s deťmi, nielen za umením, ale aj za oddychom a relaxom, plánujú sa priestory rekonštruovať. Som rád, že aktivity tejto inštitúcie sa dejú aj s podporou BSK,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Letná sezóna sa v pezinskom Schaubmarovom mlyne začína už tento víkend a to 2. júla. Organizátori si pre návštevníkov pripravili vernisáž výstavy s názvom Medzi selankou a drámou, ktorejkurátorkami sú Katarína Čierna a Alexandra Tamásová. Expozícia bude v týchto priestoroch k dispozícii do 31. januára 2018. Jej cieľom je ukázať súvislosti medzi insitným umením a profesionálnou výtvarnou tvorbou a takisto predstaviť menej známu časť zbierky insitného umenia SNG. Ide o špecifickú druhovú zbierku neprofesionálneho výtvarného prejavu, budovanej od roku 1965 a obsahujúcej maliarske, sochárske, kresbové a grafické diela.

Pripravené sú aj komentované prehliadky, workshopy a tvorivé aktivity, kedy počas troch hodín čaká rodičov s deťmi veľa tvorenia, pátrania a spoznávania nielen Schaubmarovho mlyna a jeho histórie, ale aj novej výstavy Medzi selankou a drámou. Na workshopoch si deti a aj dospelí vytvoria vlastný ručný papier a vyskúšajú si aj jednoduchú techniku tlače. Vyvrcholením programu budú koncerty Archívneho chlapca a Kataríny Málikovej – mladej speváčky, klaviristky a skladateľky, ktorej debutový album Pustvopol sa stal sa jedným z top albumov za rok 2016 na Slovensku.

 

Program otvorenia letnej sezóny:

14:00 Vernisáž výstavy Medzi selankou a drámou

 

KOMENTOVANÉ PREHLIADKY PRE DETI A DOSPELÝCH

15:00 Prehliadka výstavy Medzi selankou a drámou s kurátorkou Alexandrou Tamásovou

15:30 O mlyne – rozprávanie o Schaubmarovom mlyne pre deti aj dospelých

16:00 Detský expres – interaktívna prehliadka výstavy Medzi selankou a drámou s deťmi a pre deti

16:30 O mlyne – rozprávanie o Schaubmarovom mlyne pre deti aj dospelých

 

WORKSHOPY PRE RODINY S DEŤMI

14:00 – 17:00

Samouk– sprievodca Schaubmarovým mlynom – interaktívna dobrodružná mapa, pomocou ktorej môže každý preskúmať mlyn na vlastnú päsť a objavovať jeho zákutia a príbehy

Myšlienková mapa– tvorivá aktivita – priložte ruku k dielu svojou vlastnou kresbou do kolektívnej spomienkovej mapy Schaubmarovho mlyna, ktorá bude vznikať počas celého dňa

Ručne stručne– workshop pre rodičov s deťmi – možnosť vytvoriť vlastný recyklovaný papier s tajnou prísadou Schaubmarovho mlyna

 

KONCERTY

17:30 Koncert Archívny chlapec

19:00 Koncert Katarína Máliková

 

Schaubmarov mlyn je od 70. rokov 20. storočia súčasťou Slovenskej národnej galérie. Areál tejto kultúrnej a technickej pamiatky sa podarilo zachovať ako pôvodnú vidiecku usadlosť, kde dnes návštevníci nájdu expozíciu mlynárstva a insitného umenia. V priebehu nasledujúcich rokov čaká areál čiastočná rekonštrukcia, do priestoru pribudne kaviareň s obchodíkom, ateliér a dielňa na workshopy. Cieľom je, aby mlyn v Pezinku bol miestom, kde umenie bude možné nielen vidieť, ale bude tu priestor na rezidencie umelcov a pravidelné kultúrne a spoločenské podujatia.

 

 

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2017
Čachtický hrad otvára letnú sezónu
Otvorenie letnej sezóny na Čachtickom hrade si užijete už tento víkend (24. 6.) a to vo dne i v noci!
viac
30.06.2017
Mikuláš počas leta zabaví domácich i návštevníkov
Letné kino, otvorené javisko, animačný program, deň pre deti, tanečná či barmanská šou. To je len stručná ochutnávka toho, čo radnica pre Mikulášanov a návštevníkov mesta pripravila počas tohtoročných letných prázdnin.
viac
21.07.2017
Nenechajte si ujsť pestrý víkend v bratislavskom regióne
Návštevníci bratislavského regiónu sa tento víkend môžu tešiť na podujatia Bratislava in the sky, LARP Kráľovstvo Vína, Summer Night Hafla 2017 - Oriental Garden party, Iva Bittová & Mucha Quartet (Viva Musica), Muž so železnou maskou na Červenom Kameni, Svätojakubský jarmok, 3. GULÁŠ FEST.
viac
02.10.2020
Na zaniknutom hrade sa konala prvá komentovaná prehliadka
Na zaniknutom hrade Breznica sa vo štvrtok (1. 10.) v rámci projektu Pohronská hradná cesta konala vôbec prvá komentovaná prehliadka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %