Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.03.2024 01:10

V Trenčíne v sobotu na hodinu "zhasnú" mestská veža, Morový stĺp a dva kostoly


Ilustračná snímka OBCE TASR


Do tohtoročnej Hodiny Zeme sa v sobotu 23. marca zapojí aj mesto Trenčín. O 20.30 h vypnú nasvietenie mestskej veže, Morového stĺpa, piaristického Kostola sv. Františka Xaverského a farského Kostola Narodenia Panny Márie na Mariánskom námestí.


Informovala o tom hovorkyňa mesta Erika Ságová. "Zapojiť sa však môžu aj jednotlivci, každý vo svojej domácnosti. Zhasnutím svetiel a napríklad aj vypnutím televízorov na symbolickú jednu hodinu. Podporíme tak najväčšiu kampaň Svetového fondu na ochranu prírody (WWF), ktorou je Hodina Zeme. Tá okrem klimatickej zmeny upozorňuje aj na problém straty biodiverzity a ohrozenia prírodných zdrojov našej planéty," uviedla hovorkyňa.         

Iniciatíva vznikla v roku 2007 v austrálskom Sydney, keď 2,2 milióna domácností zhaslo svetlá a 2000 firiem svoje reklamné pútače na jednu hodinu, aby tak spoločne symbolicky upozornili na akútnu potrebu riešiť problémy klimatickej krízy.         

Od roku 2011 sa koná aj na Slovensku, a to z iniciatívy Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV a Slovenského zväzu astronómov. V súčasnosti sa Hodina Zeme koná vo viac ako 190 krajinách sveta.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.09.2018
V Trenčíne zrevitalizujú átrium pod Mestskou vežou
Trenčín uspel v 4. kole výzvy na Zeleň a dostane peniaze z eurofondov na revitalizáciu átria pod Mestskou vežou.
viac
30.09.2019
Svetový deň cestovného ruchu v Brezne otvoril brány veže
Svetový deň cestovného ruchu, ktorý si pripomíname každoročne 27. septembra, oslávili aj Brezne. V rámci neho návštevníci zavítali na výstavu tradičného odevu na Horehroní, v sprievode rytierov objavili tajomstvá kráľovského mesta a vstúpili do mestskej zvonice.
viac
21.04.2022
Suvenírovú eurobankovku s Mestskou vežou začnú predávať v sobotu
V Kultúrno-informačnom centre na Mierovom námestí v Trenčíne spustia v sobotu (23. 4.) predaj suvenírovej eurobankovky s motívom Mestskej veže. Ide o tretiu eurobankovku, ktorá sa svojím motívom spája s mestom Trenčín.
viac
02.03.2023
Prehliadku mestskej veže v Trnave možno absolvovať s hodinárom
Tematické prehliadky mestskej veže v Trnave s hodinárom organizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism iba výnimočne. Tento rok termíny pripadajú na prvú sobotu v marci (4. 3.) a v apríli (1. 4.). Informovala o tom OOCR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %