Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.08.2020 01:10

V turistickom areáli by mala pribudnúť lanová dráha, chaty i reštaurácia


Na snímke nové chatky v turistickom areáli v Gombaseku v časti obce Slavec v Rožňavskom okrese. Snímka zdroj: (tasr).


Výstavba kilometrovej lanovej dráhy, rozšírenie možností ubytovania a zriadenie novej reštaurácie. To sú plány občianskeho združenia (OZ) Sine Metu na zveľadenie turistického areálu v Gombaseku, časti obce Slavec v Rožňavskom okrese.


Informoval o nich predseda združenia Örs Orosz, podľa ktorého ich chcú financovať vďaka grantom, ktoré sa im podarilo získať na Slovensku i v Maďarsku.      

Projektom, ktorý realizujú v tomto roku, je obnova a dobudovanie chatovej osady v areáli. „Tri staré chatky sme už zbúrali a vynovených bude celkovo šesť chát. Zbúrali sme aj starú reštauráciu z 50. rokov 20. storočia a naším dlhodobým plánom je spustiť novú. Považujeme ju za kľúčový prvok. Bez poskytnutia jedla návštevníkom by sa nám areál podarilo len ťažko naštartovať,“ podotkol Orosz.      

Dodal, že reštauráciu by v prípade priaznivých okolností mohli otvoriť v roku 2021 a v rovnakom období plánujú vybudovať aj lanovú dráhu. „Bude viesť z horného konca tábora nad javiskom v Gombaseku do areálu pri zrúcanine pavlínskeho kláštora. Jej dĺžka má byť zhruba kilometer a bude mať tri stanice,“ načrtol predseda OZ.      

Ďalším dlhodobejším plánom je zriadenie historickej expozície v kúrii neďaleko zrúcaniny kláštora, ktorú združenie postupne rekonštruuje. „Od ministerstva kultúry sme dostali menší grant na stabilizáciu nosných konštrukcií. Urobili sme aj injektáž pod budovou a nie je tak už v ohrození,“ povedal Orosz.      

Členovia OZ v predchádzajúcich dvoch rokoch areál kláštora vyčistili, odkryli časť pôvodných stavieb, postavili zvonicu s vyhliadkovou plošinou, nové chodníky, lavičky, drevenú vstupnú bránu či informačné tabule. Tohto roku pribudla aj replika historického dela a fontána s motívom gombaseckej Meluzíny, ktorá bola symbolom gemerského rodu Bebekovcov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2017
Petržalka začala s budovaním nového športového areálu
V areáli Jama na Vyšehradskej – Šášovskej začala bratislavská Petržalka s výstavbou nového areálu pre šport a hry. Mal by vyrásť na ploche takmer 1740 štvorcových metrov na mieste bývalého ihriska a slúžiť by mal ako deťom, tak mládeži a dospelým. Informovala o tom hovorkyňa Michaela Platznerová.
viac
12.10.2017
Začala sa výstavba cyklotrasy v Strážkach, v pláne je aj bike park
Mesto Spišská Belá začalo v týchto dňoch s výstavbou cyklotrasy do Kežmarku v mestskej časti Strážky. Ide o úsek dlhý niečo cez dva kilometre a vedie od štrkoviska v Strážkach cez kaštieľ Strážky, až po začiatok panelového chodníka na začiatku Strážok v smere na Spišskú Belú.
viac
17.12.2017
Biskupstvo Nitra chce postaviť lanovku na Zobor za milión eur
Rímskokatolícka cirkev Biskupstvo Nitra chce postaviť novú kabínkovú lanovku na Zobor. S výstavbou plánuje začať v budúcom roku, prevádzku lanovky plánuje spustiť v roku 2019.
viac
08.07.2020
S výstavbou ďalšieho úseku flowtrailu chcú začať tento mesiac
S výstavbou štvrtého úseku flowtrailu Hriešny v dĺžke zhruba 2,1 kilometra sa má začať neďaleko chaty Hrešná v druhej polovici júla. Na svojej webovej stránke o tom informuje mesto Košice, ktoré občianskemu združeniu (OZ) KE.CY - košické cyklotraily poskytlo na tento účel sumu 24 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %