Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
30.07.2019 08:07

V USA usvedčili kompostovateľné potravinové obaly, ktoré nie sú kompostovateľné


Ilustračná fotografia


Kompostovateľné potravinové obaly sa aj v USA donedávna tešili takmer bezhraničnej dôvere zákazníkov, respektíve priaznivcov recyklovateľných odpadov. Tú výrazne pošramotila nedávna štúdia výskumníkov Purdue University a Zero Waste Washington (organizácie poskytujúcej environmentálne poradenstvo).


 

 

Vo zverejnenej štúdii vedci analyzovali desať vzoriek komerčných kompostovacích zariadení z piatich štátov USA. V siedmich, ktoré prijímali aj kompostovateľné potravinové obaly (taniere, misky, poháre atď.) a miešali ich s potravinovým odpadom a odpadom zo záhrad, však odborníci zaevidovali vyššie hladiny perfluóroktánovej kyseliny a kyseliny perfluóroktánsulfónovej ako v ostatných troch vzorkách.

Obidve kyseliny, vyrábané od 40-tych rokov minulého storočia, patria medzi chemické látky s dlhým reťazcom rozkladu, ktoré sa v živých organizmoch nerozpadajú, ale hromadia.

Konkrétny negatívny vplyv na ľudský organizmus síce dosiaľ nebol vedecky zmapovaný, ale ide o chemikálie, ktoré vietor dokáže preniesť do ďalekých vzdialeností a sú schopné cirkulovať v pôde. V amerických výrobkoch sa okrem kompostovateľných odpadov vyskytujú aj v kožušinách, textíliách, kobercoch a podobne. V prípade zdravia zvierat sa ich vplyv prejavil reprodukčnými a vývojovými chybami, negatívne poznačil činnosť obličiek, pečene, imunitného systému a podobne.

Štát Washington už v minulom roku prijal zákon, zakazujúci používať spomenuté chemikálie v papierových potravinových obaloch. Samotné kyseliny, ktoré sa okrem iného vyznačujú schopnosťou spomaľovať horenie a odpudzovať olej i vodu, vedci už dávnejšie odporúčali vo výslednej mase znížiť na prijateľné minimum. „Súčasní výrobcovia budú musieť investovať do vývoja alternatívnych materiálov na poťahovanie,“ tvrdí najnovšie vedúca štúdie Linda Lee z Purdue Universite. Keď sa podľa nej spotrebitelia dozvedia najnovšie informácie o prítomnosti spomínaných kyselín, ustane dopyt po výrobkoch, ktoré ich obsahujú. Respektíve ostane jediným možným spôsobom zbavenia sa ich ako odpadov len v spaľovniach odpadov.

Vzhľadom na výsledky amerického prieskumu ešte väčšmi treba oceniť zodpovednosť prístupu slovenských vedcov, ktorí v bežnej praxi testujú vlastný vyvinutý a medzinárodne patentovaný bioplast Nonoilen v jednej z pezinských škôl (pozri Prof. Alexy: „Nami vyvinuté bioplasty musia byť stopercentne biorozložiteľné“).

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2016
Prvý slovenský obchodík bez odpadov má rok
Pred rokom začal mladý manželský pár v dedinke Stožok pri Detve s predajom potravín cez internet.
viac
23.03.2018
V Elektrárni bude výstava o amerických letcoch a ich záchrancoch
Osudy zostrelených amerických letcov na Slovensku počas druhej svetovej vojny a ich záchrancov mapuje fotografická výstava Neznámi hrdinovia. V spolupráci so zastupiteľským úradom USA na Slovensku ju sprístupnia v piatok 23. marca v kultúrnom centre Elektrárňa.
viac
08.10.2021
94 percent čokolády vyrobenej v Bratislave predávajú v recyklovateľných obaloch
Spoločnosť Mondeléz vyrába ročne 29-tisíc ton čokolády v Bratislave, pričom z tohto množstva 94 percent je predávaných v recyklovateľných obaloch. Do roku 2025 to má byť 100 percent.
viac
15.02.2024
Slováci vyzbierali zhruba za dva roky dve miliardy zálohovaných obalov
Slováci vyzbierali zhruba za dva roky dve miliardy zálohovaných nápojových obalov. Spolu sa vyprodukovalo 125.000 zlisovaných balíkov plastových fliaš a 39.000 balíkov hliníkových plechoviek. Informovala o tom marketingová manažérka Správcu zálohového systému Monika Farka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %