Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.04.2024 08:55

V Zborove dokončujú bytový dom, chcú stavať ďalší


Snímka: Teraz.sk


Obec Zborov v Bardejovskom okrese dokončuje bytový dom s 13 bytmi. Odovzdať ich chce novým nájomníkom v lete. V pláne má výstavbu ďalšej bytovky, ktorá vznikne rekonštrukciou objektu bývalej materskej školy.


"V bytovom dome na Budovateľskej ulici bude 13 bytových jednotiek bežného štandardu od jednoizbových až po trojizbové. Podľa stavebného povolenia doba trvania výstavby je niekedy koncom roka 2024, ale stihneme to pravdepodobne skôr. V júli alebo v auguste vidím reálne, že by sme mohli byty odovzdávať žiadateľom, ktorí sú v poradovníku," uviedol pre TASR starosta Ján Šurkala. Doplnil, že v poradovníku majú viac ako 100 žiadostí o pridelenie bytu.         

Obec stavbu financovala z dvoch zdrojov, 35 percent je nenávratná dotácia z ministerstva dopravy. "Zvyšných 65 percent je úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania, ktorý je splatný na 40 rokov. Z nájmov, ktoré budú nájomcovia platiť, sa úver bude postupne splácať. Celkové náklady aj s prípojkami a parkoviskom by mali byť viac ako milión eur," priblížil starosta.         

Nový bytový dom sa nachádza v centre obce. "Lokalita je vhodná, pretože všetky služby, ktoré obec poskytuje, sú v bezprostrednom okolí do 200 metrov," vysvetlil Šurkala.         

Ako povedal, evidujú zvýšený záujem o nájomné byty. "Nakoľko aj ekonomická situácia je taká, aká je. Súkromná výstavba je pomerne drahá, čiže ľudia si menej môžu dovoliť vlastné bývanie. Hypotéky sú drahšie, takže o nájomné bývanie je vyšší záujem," doplnil Šurkala s tým, že o byt môžu požiadať nielen ľudia s trvalým pobytom v obci.         

"V rámci tej istej schémy plánujeme do konca mája podať žiadosť o úver. V centre obce chceme prestavať budovu bývalej materskej školy. Aktuálne pracujeme na tom, aby sme to všetko stihli naprojektovať a pripraviť. Malo by tam byť viac ako 20 nájomných bytov. Chceli by sme to zrealizovať do dvoch rokov," dodal starosta s tým, že pôjde o polyfunkčný dom.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
V Považskej Bystrici pribudne 86 nájomných bytov vyššej a strednej kategórie
V Považskej Bystrici sa po niekoľkoročnej stagnácii opäť rozbieha výstavba nájomných bytov. Po bytovom dome na sídlisku SNP pri športovej hale začali s výstavbou bytových domov ďalšie dve súkromné spoločnosti.
viac
27.12.2019
Poisťovňa Generali vyplatí z poistenia bytovky viac ako 2 milióny eur
Poisťovňa Generali vyplatí z poistenia bytového domu v prípade prešovského paneláka, ktorý zasiahol výbuch plynu, poistné plnenie viac ako 2 milióny eur.
viac
29.01.2020
Turčianske Teplice chcú v Horných Rakovciach vybudovať nový bytový dom
Samospráva Turčianskych Teplíc chce v tomto roku zabezpečiť nové nájomné bývanie pre svojich obyvateľov. Dom s 20 bytovými jednotkami chce postaviť v Horných Rakovciach. Vyplýva to z rozpočtu na tento rok.
viac
21.07.2021
Mesto Snina chce stavať aktívny bytový dom
Mesto Snina chce na mieste bývalého "Titaniku" stavať energeticky nulový bytový dom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %