Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.11.2019 01:50

V Žiline rokovalo Prezídium Únie miest Slovenska


Snímka z rokovania Prezídia Únie miest Slovenska


Väčšina slovenských samospráv bude v budúcom roku zvyšovať dane z nehnuteľností a poplatky. Únia miest Slovenska, ktorej prezídium v stredu, 27. novembra rokovalo v Žiline, predpokladá, že tak urobí až 95 percent jej členov.


Dôvodom na tieto opatrenia je kompenzácia zvýšených výdavkov samospráv, ktoré spôsobili novely zákonov.

Hoci zvyšovanie daní a poplatkov je spôsob, ako aspoň čiastočne riešiť výpadky v príjmoch, rozhodnutia samospráv sa podľa únie mnohokrát stávajú predmetom politického boja.

„Slovensko smeruje do horších ekonomických čias, konštatuje to štát, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť aj mnohí odborníci. Treba preto odkázať všetkým poslancom, ktorí do týchto tém na úrovni miest a obcí vnášajú politiku, že je to veľmi zlý a nezodpovedný postoj. Je len otázkou času, kedy ich tieto problémy dobehnú a budú uvažovať nad tým, že zvyšovať dane a poplatky budú predsa len musieť,“ podotkol predseda ÚMS Richard Rybníček.

Po zarátaní všetkých dopadov zákonných úprav bude budúcoročný rozpočet mesta Žilina zaťažený celkovo o sumu 4 924 000 eur. O návrhu všeobecne záväzných nariadení, ktorým by sa mali v budúcom roku zvyšovať miestne dane a poplatky, budú rozhodovať poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline na svojich zasadnutiach počas 2. a 3. decembra 2019.

„V Žiline chceme múdro reagovať na prijaté zmeny zákonov, no zároveň musíme zohľadniť bežné investičné výdavky mesta, ale aj jeho ďalší rozvoj. Sú to vážne témy, ktorým sa treba venovať a ktoré si vyžiadajú aj nepopulárne opatrenia. Som pozitívne naladený a dúfam, že zaujmeme zodpovedný postoj, ktorý od nás občania očakávajú,“ uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

 

 

Autor: Vladimír Miškovčík, hovorca mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2019
R. Rybníček: Niektoré kompetencie by mali zo štátu prejsť na územia a regióny
Riadiace veci a hospodárske politiky by sa mali z vlády a štátu preniesť na územia a regióny. Štát by mal riešiť hlavne bezpečnosť, spravodlivosť, prokuratúru a justíciu.
viac
17.10.2020
R. Rybníček: Vláda zatiaľ nemá odvahu povedať, akú krajinu vlastne chce
Ak by vláda preniesla viac kompetencií a financií na mestá a obce, neboli by na Slovensku také veľké regionálne rozdiely a väčšinu problémov by si regióny, mestá a obce dokázali vyriešiť rýchlejšie, efektívnejšie a zmysluplnejšie. Pre TASR to povedal prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
28.01.2021
Štát neberie mestá a samosprávy ako relevantných partnerov
Únia miest Slovenska (ÚMS)je sklamaná z priebehu a výsledku stredajšieho rokovania ústredného krízového štábu. Súčasnú situáciu považuje za mimoriadne nejasnú a frustrujúcu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %