Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
01.06.2021 01:25

Veda a technika získali na pôde Úradu Žilinského kraja ďalšiu podporu


Snímka zdroj: (ŽSK).


Žilinská župa sa stala ďalším partnerským samosprávnym krajom Asociácie pre mládež, vedu a techniku AMAVET.


Stalo sa tak na základe Memoranda o spolupráci, ktoré v pondelok (31. 5.) podpísala predsedníčka kraja Erika Jurinová spolu s riaditeľkou AMAVETu Gabrielou Kukolovou a zástupcom Partnerského občianskeho združenie I4A – Institute 4 Academy Vladislavom Mičátekom.

Občianske združenie AMAVET už takmer 31 rokov propaguje štúdium prírodných vied, organizuje celoštátne popularizačné vedecké súťaže pre žiakov stredných i základných škôl a sprevádza mladé talenty na ich ceste do sveta výskumu, inovácií a pokroku. Z jeho dielne pochádzajú celonárodne uznávané súťaže s dlhoročnou tradíciou ako napríklad Festival vedy a mládeže, Festival štyroch živlov, interaktívna konferencia Junior Internet, či Cesty za vedou. Združenie je členom Digitálnej koalície ako aj medzinárodných organizácií venovaných vede a technike. Mnohí mladí ľudia, ktorí sa počas strednej školy zapojili do riešenia projektov alebo sa zúčastnili vedeckých súťaží, dnes pôsobia od Univerzity v Oxforde až po najlepšie laboratóriá v NASA. Podpora vedy a techniky je pritom jeden z hlavných pilierov slovenskej stratégie vzdelávania a stala sa tiež predmetom projektu AMAVETu „Inovácia poznatkov k prosperite“ operačného programu Efektívna verejná správa. Hoci mladí ľudia stále uprednostňujú štúdium humanitných odborov, AMAVET registruje postupný nárast popularity vedecko-technických smerov. Ján Nemec, koordinátor projektov AMAVET, za týmto úspechov vidí dlhodobú spoluprácu so slovenskými univerzitami, Slovenskou akadémiou vied i strednými školami, ktorá sa vďaka memorandu ešte posilní.

Všetci signatári na stretnutí deklarovali záujem o ďalšie rozvíjanie etablovaných aktivít a podporu nových projektov. Pre Žilinský kraj sa tým výrazne zlepší informačný tok o všetkých významných svetových vedeckých podujatiach, ktoré by stredoškolákom otvorili dvere do sveta výskumu a inovácií.

AMAVET tiež môže pre stredoškolských pedagógov župných škôl pripraviť preškolenie na lektorov pre tvorbu projektov. Učitelia tak budú schopní lepšie viesť svojich žiakov k tvorbe kvalitných projektov, ktoré budú mať väčšie šance uspieť v mimoriadne tvrdej medzinárodnej konkurencii. Dôležitým predpokladom pre zvyšovanie povedomia o možnostiach vedeckého sveta sú podmienky pre úspešných študentov s potenciálom ďalšieho rozvoja. Aj preto pri okrúhlom stole nechýbal i Jozef Ristvej, prorektor Žilinskej univerzity v Žiline.

„Súčasná kríza nám ukázala, že veda a technika prináša pre spoločnosť hmatateľné a dôležité výsledky. Chceme podporovať mladých ľudí k zvedavosti a záujmu o prírodné a technické smery a následne ich udržať v regióne, najskôr ako študentov, neskôr i ako vedcov pôsobiacich na Žilinskej univerzite. Takýto prístup si vyžaduje silné a stabilné partnerstvo na viacerých úrovniach,“ vysvetlila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

 

Autor: (Lucia LAŠOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
ZMOS podpísalo Memorandum so spoločnosťou Dr. Josef RAABE Slovensko, s.r.o
Spoločným menovateľom spolupráce bude podpora, zvyšovania povedomia a informovanosť zriaďovateľov škôl a školských zariadení z oblasti školstva.
viac
10.04.2017
Cez žiakov učí škola triediť aj rodičov a starých rodičov
Už osem rokov sa pozoruhodným spôsobom pedagógovia kremnickej Základnej školy na Angyalovej ulici venujú environmentálnej výchove žiakov.
viac
27.04.2020
B. Gröhling si myslí, že koronakríza zmení školstvo trvalejšie
Koronakríza by mohla zmeniť slovenské školstvo trvalejšie, myslí si minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.
viac
30.05.2020
Do e-testovania sa zapojilo takmer 14 000 žiakov
V čase dištančného vzdelávania počas pandémie nového koronavírusu využilo v apríli a máji ponuku elektronických testovaní takmer 14 000 žiakov základných a stredných škôl na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %