Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.05.2020 10:15

Veľkokapacitné kontajnery budú po novom pristavovať trikrát ročne


Zberný dvor v Ružomberku.


Veľkokapacitné kontajnery budú v jednotlivých obvodoch Ružomberka po novom pristavovať iba trikrát ročne. Dôvodom sú aktuálne legislatívne zmeny súvisiace so skládkovaním komunálneho odpadu, a tiež snaha vytriediť čo najviac zložiek z komunálneho odpadu.


Podľa hovorcu ružomberského primátora Viktora Mydla boli k takejto zmene nútení pristúpiť z dôvodu vysokého finančného zaťaženia vo forme zákonných poplatkov, ktoré musí mesto odvádzať štátu.

„Nárast finančných nákladov na skládkovanie v roku 2020 predstavuje oproti minulému roku asi 50 000 eur navyše, pri ročnej produkcii približne 10 000 ton komunálneho odpadu,” uviedol Mydlo.

Ďalším dôvodom, prečo mesto pristupuje k tomuto kroku, je uzatvorenie skládky odpadov Biela Púť. Tiež fakt, že od roku 2021 treba triediť každý komunálny odpad. „Za posledné dva roky mesto dosahuje len 40-percentnú úroveň vytriedenia, čo je stále podpriemerné. To sa následne prejavuje vo finančnom zaťažení mesta,” dodal hovorca primátora.

Nový spôsob spočíva v umiestnení štyroch kontajnerov na jedno stojisko, kde budú obyvatelia separovať odpad priamo na mieste. Kontrolu nad separáciou bude mať pracovník Technických služieb Ružomberok. „Mesto vychádza v ústrety obyvateľom aj prevádzkou zberného dvora odpadov v areáli technických služieb, na ktorom môžu bezplatne odovzdať odpad v pondelok, stredu, piatok a v sobotu,” povedal Mydlo s tým, že otváracie hodiny sú zverejnené na webovej stránke technických služieb.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2020
Miera recyklácie komunálnych odpadov vzrástla takmer na 39 percent
Miera recyklácie komunálnych odpadov stúpla v roku 2019 na necelých 39 percent. Najvyšší nárast zaznamenal biologicky rozložiteľný odpad. Inštitút environmentálnej politiky (IEP) o tom informoval na sociálnej sieti.
viac
10.08.2020
Prešov plánuje zber bioodpadu od júla budúceho roka
Mesto Prešov považuje za reálne začať so separovaním kuchynského bioodpadu od januára 2021 tak, aby systém fungoval plynulo.
viac
12.12.2022
Mesto chce zvýšiť poplatok za komunálne odpady o 50 percent
Mesto Revúca chce od januára zvýšiť sadzbu poplatku za komunálne odpady o 50 percent, a to z 30 eur ročne na sumu 45 eur. Dôvodom sú zvyšujúce sa náklady mesta na zber a odvoz odpadov i nárast cien energií.
viac
29.03.2023
Podiel vytriedeného odpadu v meste sa medziročne zvýšil o štyri percentá
Podiel vytriedeného odpadu na celkovom komunálnom odpade sa v Nitre medziročne zvýšil takmer o štyri percentá. Kým v roku 2021 dosahoval podiel vytriedeného odpadu 43,8 percenta, vlani už stúpol na 47,7 percenta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %