Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
06.04.2022 08:25

Verejné toalety po takmer 20 rokoch zrekonštruujú


Ilustračná snímka.


Verejné toalety v centre Námestia SNP a pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici po takmer 20 rokoch zrekonštruujú. Projektová dokumentácia počíta s investíciou vo výške zhruba 450 000 eur.


Schválili to v utorok mestskí poslanci, ktorí o tejto téme diskutovali na zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) takmer dve hodiny.

Ako odznelo na MsZ, pôjde o samoobslužné, veľkokapacitné toalety s kamerovým systémom, s priestorom pre rodičov s deťmi, sprchou a mincovníkom, ktorý umožní ich používanie bez prítomnosti obsluhy. Verejné toalety na Štefánikovom nábreží budú okrem iného bezbariérové.

“Toalety na Námestí SNP boli naposledy rekonštruované v roku 1994. Za posledné dva roky došlo k výraznému zhoršeniu technického stavu a opakujúcim sa poruchám rozvodov inžinierskych sietí. Súčasťou opráv bude predovšetkým kvalitné zaizolovanie priestoru, kompletná výmena rozvodov vody a elektriky, vyčistenie vzduchotechniky a osadenie nových obkladov a sanity,“ zdôvodnili na MsZ odborníci.

„Som rád, že MsZ dnes schválilo návrh prerozdelenia prebytku mesta za minulý rok, v rámci ktorého sme žiadali schválenie prostriedkov na dofinancovanie tohto zámeru. Už v priebehu niekoľkých týždňov tak môžeme začať s komplexnou rekonštrukciou verejných WC,“ reagoval banskobystrický primátor Ján Nosko.

Počet toaliet má zostať zachovaný. Vznikne priestor pre rodičov s deťmi, prebaľovací kútik a umývadlo. Modernizáciu čaká vstupné schodisko z oboch strán, ktoré bude vyhrievané.

V zlom technickom stave sú tiež toalety na Štefánikovom nábreží, ktoré takisto komplexne zrekonštruujú. Súčasťou bude zateplenie, bezbariérové vybavenie priestoru či vodozádržný prvok v podobe vegetačnej strechy.

„V rámci stavebných prác vymeníme elektroinštalácie, vodoinštalácie, okná, dvere, obklady i sanitu. Priestorovo k zásadným zmenám nedôjde a tak, ako na Námestí SNP, aj tu rozsah kabínok ponecháme. K dispozícii bude sprcha, priestor pre rodičov s deťmi a hygienické zariadenie budú môcť využívať aj hendikepovaní ľudia," uzatvoril vedúci oddelenia územného plánovania a architekta mesta Martin Pavelek.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2020
Terasy v historickom centre B. Bystrice môžu byť otvorené
Terasy reštaurácií a kaviarní v historickom centre Banskej Bystrice môžu byť otvorené počas celého zimného obdobia, a to pri zachovaní zníženého nájmu o 80 percent. Odsúhlasili to v utorok banskobystrickí mestskí poslanci.
viac
28.04.2021
Banskobystrickí poslanci prerozdelili 1,5 milióna eur
Napriek koronakríze mesto Banská Bystrica skončilo uplynulý rok s prebytkom a poslanci tak v utorok na zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) mohli prerozdeliť finančné prostriedky v objeme viac ako 1,5 milióna eur.
viac
23.06.2021
B. Bystrica chystá najväčšiu rekonštrukciu miestnych komunikácií
Zatiaľ, čo sa v súčasnosti zameriava pozornosť na rekonštrukciu Hornej ulice, Partizánskej cesty a Javorníckej ulice, ktoré sú už v rukách zhotoviteľa, mestské zastupiteľstvo schválilo návrh na vyčlenenie sumy vo výške 5 000 000 eur na ďalšiu rekonštrukciu najvyťaženejších ciest v Banskej Bystrici.
viac
27.07.2022
Verejné toalety vynovili, naposledy sa tak stalo asi pred 30 rokmi
Verejné toalety v Banskej Bystrici na Námestí SNP a Štefánikovom nábreží prešli rekonštrukciou. Oba priestory naposledy mesto obnovovalo takmer pred 30 rokmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %