Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
08.03.2016 10:00

Verejné zhromaždenia – otázky a odpovede. Metodická príručka pre obce - 1. časť


Obce majú kompetencie pri rozpúšťaní verejných zhromaždení. (Ilustračné foto: tasr)


S ohľadom na súčasnú bezpečnostnú situáciu v Európe je téma extrémizmu veľmi aktuálna. S extrémistickými prvkami sa môžu stretnúť obce v súvislosti s verejnými zhromaždeniami, keďže majú v procese ich nahlasovania a možného rozpustenia významné kompetencie.


Významné postavenie obcí im umožňuje napríklad aj zhromaždenie zakázať, alebo ho v jeho priebehu rozpustiť. Tieto rozhodnutia obce však predstavujú vážny zásah do zhromažďovacieho práva a môžu byť následne predmetom posudzovania zákonnosti postupu obce súdmi. Keďže v každej oblasti života platí pravidlo, že je lepšie problémom predchádzať ako ich následne riešiť, rozhodli sme sa v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR pripraviť príručku venovanú riešeniu komplikovaných situácii, s ktorými sa môžete stretnúť v súvislosti so zhromaždeniami.

 

Prvá časť sa venuje situáciám pred zhromaždením a druhá sa zameriava na riešenie komplikácii v priebehu zhromaždenia. Dôležitým doplnkom článkov je nesporne aj kalendár rizikových dní, ktoré využívajú extrémistické a radikálne skupiny na svoje zviditeľnenie sa. Veríme, že zvolená forma, uvádzaním konkrétnych príkladov a konkrétnych odpovedí na najčastejšie kladené otázky, ako aj zvolený obsah, ktorý chronologicky reflektuje priebeh uplatňovania práva na zhromažďovanie budú nápomocné všetkým, ktorým je určená.

V Obecných novinách 9-10/2016 na str 15-18.

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2024
Začal sa Medzinárodný týždeň povedomia o komposte. Poznáte jeho benefity?
Začal sa Medzinárodný týždeň povedomia o komposte (International Compost Awareness Week), ktorý trvá od 5. do 11. mája 2024 a jeho aktuálnou témou je: Kompost...Majster prírody v oblasti klímy.
viac
09.05.2024
Na zimnom štadióne v Leviciach sa začali Levické poľovnícke dni
Poľovnícke predajné trhy, výstava trofejí a preparátov zveri a živočíchov, interaktívna prezentácia Lesníci a poľovníci deťom, ale aj ďalšie aktivity s tematikou lesníctva sú súčasťou tohtoročných Levických poľovníckych dní.
viac
10.05.2024
Slávnostné otvorenie novovybudovanej kompostárne v meste Trebišov
Piatok 10. 5. 2024 sa za účasti štátneho tajomníka MŽP SR PhDr. Štefana Kuffu, vedenia mesta Trebišov, stavebných spoločností a spoločností podieľajúcich sa na realizácii projektu, ako aj súčasných a bývalých poslancov mesta Trebišov slávnostne otvorili novovybudovanú kompostáreň v Trebišove.
viac
10.05.2024
V úseku Prešov - Šarišské Lúky - Bardejov vlaky nahradia na tri týždne autobusy
Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upravila od štvrtka 9. mája od 9.00 h do štvrtka 30. mája do 15.45 h dopravu na trati Prešov - Šarišské Lúky a trati Prešov - Šarišské Lúky - Bardejov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %